Inspektoři ČOI prověřili bezpečnost atrakcí na Matějské pouti

02.04.2017 9:00

Nejznámější a nejnavštěvovanější lidovou zábavou v naší republice je Matějská pouť, která je každoročně pořádána v jarních měsících v areálu Výstaviště Praha Holešovice. Česká obchodní inspekce pravidelně monitoruje technické prostředky, které jsou součástí nabídky atrakcí. Rovněž i v letošním roce uskutečnili akci, kdy u 11 provozovatelů kontrolovali 34 prostředků lidové zábavy. Nedostatky byly zjištěny u 7 provozovaných atrakcí.

Inspektoři ČOI prověřili bezpečnost atrakcí na Matějské pouti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den pro zdravotně postižené děti v rámci Matějské pouti. Veškeré atrakce byly dětem k dispozici mezi 11:00 až 15:00 zcela zdarma

Inspektoři oddělení technické kontroly ČOI Středočeského kraje a Hlavního města Prahy provedli kontroly provozovaných prostředků lidové zábavy na Matějské pouti v Praze. Kontroly byly zaměřeny na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky v souvislosti s uvedením výrobku na trh. Dále prověřovali stav a způsob instalace prostředků lidové zábavy podle požadavků ČSN.

U 11 provozovatelů bylo kontrolováno 34 prostředků lidové zábavy. Kontrola jednotlivých atrakcí byla zaměřena zejména na umístění těchto prostředků a bezpečné vzdálenosti, nástup a výstup pasažérů, pokyny pro návštěvníky, plošiny a podia - rozdíl úrovní mezi jeho jednotlivými částmi, zádržná zařízení u elektrických autíček, ostré hrany v dosahu pasažéra, výšky schodů, zábradlí nebo oplocení v místech, kde hrozí pád osoby z výšky 0,40 m nebo vyšší a na ukotvení u nafukovacích hracích zařízení.

Nedostatky byly zjištěny u 7 provozovaných atrakcí. Týkaly se například bezpečnostních pásů u elektrických autíček, výšky nástupu na atrakci, ostrých hran (prasklin) u gondol, ukotvení nafukovací skluzavky a dalších technických parametrů. Zjištěné nedostatky byly provozního charakteru a byly ihned v průběhu kontroly odstraněny. U všech provozovaných atrakcí na Matějské pouti bylo prověřeno schválení technického stavu pro provoz v roce 2017.

Pravidelné kontroly prováděné Českou obchodní inspekcí na Matějské pouti mají pozitivní vliv na počet zjištěných nedostatků, které se každoročně snižují. Objevené závady jsou méně závažné a provozovatelé jednotlivých atrakcí se k jejich odstranění staví zodpovědně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…