JE Temelín: Do areálu se loni nastěhovali sokoli

26.01.2021 15:13

Deset sokolích párů, tedy o tři více než v roce 2019, zahnízdilo vloni na výškových objektech Skupiny ČEZ. Na historicky nejvyšším čísle se podílela i Jaderná elektrárna Temelín.

JE Temelín: Do areálu se loni nastěhovali sokoli
Foto: Petr Mareš
Popisek: Jaderná elektrárna Temelín aktuálně kryje přibližně deset procent české spotřeby

Do budky na druhé nejvyšší stavbě v areálu elektrárny se loni vůbec poprvé nastěhoval sokolí páreček. Na záchraně vysoce ohroženého druhu sokola stěhovavého spolupracuje Skupina ČEZ s ornitology od roku 2011. Od té doby spatřilo na ochozech komínů či chladicích věží světlo světa minimálně 95 mláďat.

Anketa

Přímo na covid v Česku zemřela zhruba 1/3 lidí, kteří jsou uváděni jako oběti, uvedl ministr Blatný. Měl to říkat?

93%
7%
hlasovalo: 7384 lidí

„Slovo minimálně je namístě, protože než jsme díky Nadaci ČEZ mohli zakoupit fotopasti a během jejich instalace či výměny po naplnění fotkami i začít kroužkovat mladé, pozorovali jsme dění v sokolích budkách a kolem nich jen speciálními dalekohledy. Takže nám mohlo nějaké mládě uniknout,“ říká Václav Beran, výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s., jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem.  

Loni se na výškových stavbách ČEZ vylíhlo celkem jedenáct mláďat. „Jak pro lidi, tak i pro sokoly byl rok 2020 nějaký podivný. Všechny páry tokaly, samice inkubovaly a seděly na vejcích, přičemž samci jim nosili potravu. Ale jen čtyři zahnízdění s jedenácti prokázanými mláďaty lze považovat za úspěšná,“ dodává Václav Beran.  

Podle ornitologů nabízí Temelín chráněným sokolům ideální podmínky. „Výškové stavby jsou totiž mezi těmito dravci oblíbené. Navíc díky velkému množství různých druhů ptáků má zde sokol i hodně přirozené potravy,“ vysvětlil Beran. 

Sokoli pro elektrárnu problém rozhodně nepředstavují. Budka je instalována na ochozu ventilačního komína z budovy pomocných provozů. Ničemu tady nepřekáží, pouze se využil prostor, který slouží pro případné pochůzky. 

Sokol stěhovavý je kriticky ohroženým druhem. V celé České republice je sledováno cca 90 pravidelně hnízdících párů těchto dravců. První sokolí budka byla na elektrárnách Skupiny ČEZ ve spolupráci s ornitology instalována v roce 2011. Před čtyřmi lety se k programu ČEZ sokolí farmy na záchranu sokolů stěhovavých připojila i Jaderná elektrárna Temelín. Do konce roku 2020 vzlétlo z provozů Skupiny ČEZ minimálně 95 mláďat. V roce 2020 probíhalo sledování sokolů stěhovavých v lokalitách Dětmarovice, Dukovany, Ledvice, Mělník, Počerady, Poříčí, Proboštov, Prunéřov, Temelín, Třeboradice, Tušimice a Trmice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…