JOB AIR Technic postaví na letišti v Mošnově nový údržbový hangár

02.11.2016 16:29

Jen dva měsíce poté, co společnost JOB AIR Technic ovládl holding CZECHOSLOVAK GROUP, se letecká opravna nadechla k expanzi. Od Moravskoslezského kraje získala pozemky v areálu letiště v Mošnově a v příštím roce na nich postaví nový údržbový hangár s dílenským zázemím. Tím významně navýší svou kapacitu na opravy letadlových částí a rovněž navýší celkový počet současně opravovaných letadel z šesti na osm. S tím souvisí také nábor nových zaměstnanců, jejichž počet by se měl v nejbližších letech prakticky zdvojnásobit na celkový počet 400.

JOB AIR Technic postaví na letišti v Mošnově nový údržbový hangár
Foto: Archiv společnosti.
Popisek: JOB AIR Technic (sídlo firmy na snímku) postaví na letišti v Mošnově nový údržbový hangár.

„Akvizici JOB AIR Technic jsme vnímali jako příležitost, která skvěle zapadá do naší strategie získávat tradiční české a slovenské podniky s potenciálem a následně je postavit na nohy. Podobně, jako jsme nastartovali kopřivnickou Tatru a nyní se snažíme oživit Avii, jsme i JOB AIR Technic chtěli navrátit k prosperitě. To, že jsme se zde dnes sešli nad plány nového údržbového hangáru, je nejlepším důkazem, že se nám to ve velmi krátké době podařilo,“ uvedl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti TATRA TRUCKS a člen představenstva CZECHOSLOVAK GROUP.

JOB AIR Technic byla přitom ještě na začátku letošního roku v nejvyšším stavu ohrožení. Probíhalo insolvenční řízení a reálně hrozilo, že se reorganizace promění na konkurs, což by znamenalo konec. Navzdory tomuto riziku se managementu podařilo naplnit kapacitu a udržet zaměstnance, což bylo klíčové. Jde o specialisty, kteří by se jen velmi obtížně získávali nazpět. Do toho firma jednala s investory a nakonec ji ovládl holding CZECHOSLOVAK GROUP, pod jehož taktovkou proběhla reorganizace a vypořádání závazků. V srpnu letošního roku bylo ukončeno insolvenční řízení a začala se psát nová kapitola historie této významné letecké opravny.

„JOB AIR Technic je dnes naprosto zdravá firma,“ zdůraznil její ředitel Daniel Barč a svá slova doložil čísly. „I v době insolvence jsme byli schopni dosahovat EBITDA, tedy zisku před zdaněním, ve výši až sedmi milionů korun měsíčně. Celkově za rok 2016 očekáváme EBITDA v rozmezí 95-100 milionů korun. Jsme právě v plné opravárenské sezoně, máme naplněnou kapacitu, sháníme nové zaměstnance a jedeme na plný výkon. Plánovaná výstavba nové údržbové haly je tedy logickým vyústěním současné příznivé situace,“ doplnil Daniel Barč.

Nový hangár, který bude propojen se stávajícím, pojme do údržby dva letouny současně, typově například Airbus A 321 či Boeing 737. Zároveň poskytne společnosti JOB Air Technic nezbytné zázemí, jako jsou sklady, kompozitová nebo interiérová dílna a také šatny, umývárny, kanceláře či zasedací místnosti. Rozměry hangáru budou 94 m x 86 m, v nejvyšším bodě bude vysoký 23,5 m. Stavba by měla být podle předběžných plánů zahájena v květnu příštího roku.

„S výstavbou nového hangáru a navýšením naší opravárenské kapacity souvisí také snaha o získání oprávnění k údržbě Airbusu A 330, která vhodně rozšíří portfolio služeb JOB AIR Technic. Předpokládám, že toto oprávnění získáme v 2. kvartále příštího roku. S navýšením kapacity souvisí také potřeba získávat nové zaměstnance. Plánujeme jich až do naplnění kapacity řádově čtyř set pracovníků nabírat zhruba 50 ročně. Na českém trhu tolik kvalifikovaných pracovníků není, proto se poohlížíme také za hranicemi a mimo to usilujeme o získání oprávnění od Úřadu civilního letectví, abychom si je mohli sami vychovávat,“ dodal Daniel Barč.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…