Jak se promítá pandemie do schopnosti Moravanů splácet půjčky?

12.10.2020 19:58

První vlna pandemie koronaviru a s ní spojená nouzová opatření významně zabrzdila ekonomiku, ale také dala dlužníkům půlroční svobodu od splácení. Ze statistik vyplývá, že o odklad splátek požádal každý desátý dlužník.

Jak se promítá pandemie do schopnosti Moravanů splácet půjčky?
Foto: shutterstock.com
Popisek: Splácení úvěru - ilustrační foto

Ale co zbylých 90 procent, jak se jim dařilo ve druhém čtvrtletí 2020 splácet závazky? V tomhle textu nahlédneme do situace ve čtyř moravských krajích tak, jak ji evidují registry dlužníků.

Barometr úvěrového trhu 2Q 2020

Informace o půjčkách od bank a nebankovních společností jsou zaznamenávány do registrů dlužníků. A jsou to všechny informace, jinými slovy celý proces od podání žádosti, přes její schválení (nechválení), realizaci a splácení či případně nesplácení.

Pravidelně každé čtvrtletí informuje správce registrů o tom, jak se situace s úvěry vyvíjí – v celé ČR a i v rozdělení na kraje v ČR, vždy v porovnání se situací o rok dříve. Dokument vždy nese název Barometr úvěrového trhu.

Zatím poslední vydaný Barometr monitoroval stav půjček a jejich splácení ve druhém čtvrtletí 2020, kdy se naplno uplatnila finanční i další ekonomická opatření doprovázející kroky proti šíření nemoci covid-19.

Jak se vyvíjelo zadlužení obyvatel moravských krajů?

Barometr úvěrového trhu přináší jak informace o celkové zadluženosti, tak i o splacení úvěrů. Ty jsou přitom ještě rozděleny na dlouhodobé – určené na bydlení, dále na krátkodobé – určené na běžnější nákupy nebo třeba na malé rekonstrukce. Všeje k mání jak v datech za celou ČR, tak za jednotlivé kraje.

Dobrou zprávou je, že situace se vyvíjela během nouzových opatření poměrně pozitivně, a tak příběhy spojené s dluhy exekucí se týkaly zase o něco méně lidí. Podívejme se na dluhy a jejich splácení ve 2. čtvrtletí roku 2020 v jednotlivých krajích Moravy a Slezska.

Jihomoravský kraj

Ze všech moravských krajů byli v tomto období nejzadluženějšími obyvatelé v kraji Jihomoravském. Přestože jde až o čtvrtý nejlidnatější kraj ČR, v zadluženosti obsadil třetí příčku s 243,1 miliardami Kč dluhu na bydlení (dlouhodobý dluh) a 50,7 miliardami Kč dluhu na spotřebu (krátkodobé půjčky). Situace všech krajů si můžete prohlédnout v obrázku 1.

Obrázek 1: Objem dluhu obyvatel v jednotlivých krajích ve 2Q 2020:

graf

Zdroj: Czech Credit Bureau. URL: https://www.cbcb.cz/barometr-uveroveho-trhu-2-kvartal-2020/

Nárůst krátkodobého dluhu tu za jeden rok činil dvě procenta, u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření to bylo dokonce 7,6 %, což je druhé nejvyšší číslo v celé ČR. Situace se splacením se však oproti 1. čtvrtletí roku 2020 zlepšila, neboť podíl klientů s ohroženým krátkodobým dluhem na počtu obyvatel kraje klesl z 1,5 na 1,4 procenta. U dlouhodobého dluhu se situace nezměnila (zůstala na 0,2 %).

Moravskoslezský kraj

Následuje kraj Moravskoslezský, kde sice žije více lidí, ale půjček (objemově) je tu o něco méně, konkrétně 165 mld. Kč na bydlení a 56,1 mld. Kč v úvěrech na spotřebu. V krátkodobých půjčkách zde Jihomoravský kraj předstihli, což je i jeden z důvodů, proč je v Moravskoslezském kraji výrazně vyšší procento nesplácených spotřebních úvěrů než v ostatních krajích Moravy a Slezska.

Nicméně Moravskoslezský kraj na tom se splácením zdaleka není nejhůř z celé ČR, větší problémy najdeme v kraji Karlovarském nebo Ústeckém, jak se můžete přesvědčit v dalším článku, který se věnuje problematice nesplácení celorepublikově.

I v Moravskoslezském kraji pozorujeme nárůst zadlužení, tu o 1,2 % u spotřebních úvěrů a o 5,7 % u půjček na bydlení. I tady se ale situace ve splacení drobně zlepšila, podíl klientů s ohroženým krátkodobým dluhem na počtu obyvatel kraje klesl z 2,4 na 2,3 procenta. U dlouhodobého dluhu se situace ani tady nijak nezměnila (0,2 %). Změna zadlužení obyvatel v jednotlivých krajích je prezentována v obrázku 2.

Obrázek 2: Změna zadlužení obyvatel v jednotlivých krajích mezi 2Q 2019 a 2Q 2020:

graf

Zdroj: Czech Credit Bureau. URL: https://www.cbcb.cz/barometr-uveroveho-trhu-2-kvartal-2020

Olomoucký kraj

Třetím nejzadluženějším moravským krajem je Olomoucký, je i třetím nejlidnatějším moravským krajem. Na bydlení tu lidé mají rozpůjčováno 101,3 miliardy korun, na spotřebu pak 27,2 miliardy. I zde se dluh za poslední rok zvýšil, a to o 1,6 % u krátkodobých půjček a o 6,6 % u půjček dlouhodobých.

Také Olomoucký kraj se zařadil mezi ty, u nichž se v první polovině roku 2020 splácení spotřebních dluhů zlepšovalo, a to z 1,8% podílu klientů s ohroženým krátkodobým dluhem na počtu obyvatel kraje na výsledných 1,7 %. Splácení hypoték zůstalo stejné.

Zlínský kraj

Kraj s nejnižším počtem obyvatel na Moravě je také krajem nejméně zadluženým. Celkový objem úvěrů na bydlení je tu 89,4 mld. Kč, na spotřebu pak 22,4 miliard. Ale i ve Zlínském kraji za poslední rok zadlužení narostlo, o 1,8 % na spotřebu a o 6,7 % na bydlení.

Zlínský kraj je tentokráte jediným moravským krajem, kde se situace se splácením během první poloviny roku 2020 nijak neměnila. V prvním i druhém čtvrtletí tohoto roku totiž tvořil podíl klientů s ohroženým krátkodobým dluhem na počtu obyvatel 1,3 %, u dlouhodobých půjček pak 0,2 %.

ČNB očekává až 120 mld. Kč v dluzích ohrožených nesplácením

Do konce října trvají splátkové prázdniny, ale od listopadu se musí znovu splácet. S ohledem na současnou ekonomickou situaci a s ní související snížené příjmy spousty domácností však ČNB očekává, že současných 30,7 miliard Kč dluhů ohrožených nesplácením naroste o dalších 120 miliard. Uvidíme, zda se černé scénáře naplní a také jaký podíl na nich budou mít dlužníci žijící na Moravě. Nezbývá než apelovat na rozumné hospodaření s rodinným rozpočtem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…