Jednání ministrů spravedlnosti na Maltě

05.02.2017 12:43

Dne 27. ledna 2017 se konala justiční část neformální Rady ministrů spravedlnosti a vnitra Evropské unie organizovaná novým maltským předsednictvím. Ministři spravedlnosti diskutovali zejména o dalším postupu ve věci zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce a o novém návrhu v oblasti insolvenčního práva. Českou delegaci vedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Jednání ministrů spravedlnosti na Maltě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Na neformální Radě pro spravedlnost a vnitro organizované novým maltským předsednictvím ministři spravedlnosti diskutovali, jaký další postup zvolit ve věci zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Na prosincové Radě totiž sice většina ministrů vyjádřila širokou koncepční podporu návrhu, ovšem např. Švédsko indikovalo, že nepočítá s jeho podporou. Vzhledem k potřebě jednomyslného souhlasu všech členských států pak bude v souladu se zakládacími smlouvami nezbytné, aby se návrhem zabývali premiéři v rámci jednání Evropské rady ve snaze nalézt společný konsensus. Pokud se konsensus nepodaří nalézt, návrh by mohl být přijat v režimu tzv. posílené spolupráce, do níž by se muselo zapojit alespoň devět členských států.

Dále se ministři věnovali novému návrhu směrnice v oblasti insolvenčního práva, který by měl upravovat sanační způsoby řešení úpadku podniků (tzv. preventivní restrukturalizační rámce), oddlužení podnikatelů (tzv. druhá šance) a některá další opatření ke zvýšení efektivity insolvenčních řízení jako např. mechanismus včasného varování, že se podnikatel nachází ve finančních obtížích, či vzdělávání osob podílejících se na insolvenčním řízení. V podstatě všichni ministři se vyjádřili pozitivně k základním cílům návrhu – tedy zejména poskytnout přístup k restrukturalizačním rámcům pro životaschopné podniky a druhou šanci poctivým podnikatelům. Nicméně diskuse jsou teprve na samém počátku, členské státy návrh ještě analyzují. Bude důležité jednak nalézt spravedlivou rovnováhu mezi zájmy věřitelů a dlužníků a jednak poskytnout dostatečnou flexibilitu členským státům, aby pravidla mohly přizpůsobit svým vnitrostátním systémům. Ministr Pelikán k tomu uvedl: „Návrh přináší řadu důležitých otázek, a pokud na ně dokážeme správně odpovědět, může mít značnou přidanou hodnotu. Nicméně potřebovali bychom podstatně propracovanější socioekonomickou debatu – to se týká zejména tzv. druhé šance pro podnikatele. I mezi poctivými podnikateli jsou neschopní podnikatelé a dávat jim další a další šance nemusí být užitečné pro ekonomiku. Je tedy potřeba to podrobně analyzovat. Bylo by škoda, aby kvůli potenciálním dalším šancím nepřišly vůbec ani ty první“.

Na okraj Rady v rámci pracovní snídaně ministři řešili možné dopady nedávného rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie ve věci Tele2 Sverige, v němž se Soudní dvůr vyslovil k problematice uchovávání osobních údajů telekomunikačními operátory. V rámci obědového tématu pak ministři diskutovali prvotní postřehy k dvěma novým návrhům představeným v rámci akčního plánu k posílení boje proti financování terorismu (návrh směrnice o boji proti praní peněz prostředky trestního práva a návrh nařízení o uznávání konfiskačních a zajišťovacích příkazů).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…