Jedno z největších krajských taktických cvičení složek IZS VLAK 2017

22.06.2017 7:30

Střet dvou vlaků, velký počet zraněných osob, 25 hasičských jednotek a policejní vrtulník - s touto simulovanou železniční nehodou se musely vypořádat složky Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje ve středu 21. června 2017 při taktickém cvičení na Břeclavsku. Úkolem cvičení, kterého se zúčastnilo přes 400 cvičících, bylo prověřit připravenost složek na mimořádnou událost.

Jedno z největších krajských taktických cvičení složek IZS VLAK 2017
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

„Dnešní cvičení prokázalo, že zvládání železniční nehody je složité a jen včasný zásah a připravenost všech zapojených složek mohou zajistit záchranu mnohdy těžce zraněných cestujících a ochránit jejich životy. Chtěl bych poděkovat všem zasahujícím složkám IZS za jejich profesionální dovednosti, schopnosti využít nejmodernější technické prostředky a taktické postupy takových cvičeních. Poděkování patří také figurantům z řad žáků a studentů a všem kooperujícím organizacím. I když si všichni přejeme, aby takových situací přinášel život co nejméně, je dobré vědět, že jsou na ně profesionálové připraveni,“ zdůraznil hejtman Bohumil Šimek.

Cvičení začalo před desátou hodinou podle předem stanoveného scénáře. Na úseku jednokolejné železniční tratě Břeclav – Lednice, v blízkosti usedlosti Nový Dvůr se stala železniční nehoda, při které se střetla samostatně jedoucí lokomotiva se stojícím osobním vlakem. Nehodu způsobila lokomotiva při zkušební jízdě po pravidelné údržbě. Strojvedoucí z důvodu zhoršených klimatických podmínek nerespektoval návěst „Stůj“ hlavního návěstidla a pokračoval v jízdě do obsazeného úseku trati. Následně havarovala lokomotiva do posledního vagónu stojícího osobního vlaku. Při nehodě bylo zraněno 66 osob, 26 osob bez zranění a 15 osob usmrceno.

Vzhledem k závažnosti situace na místo vyrazilo 25 hasičských jednotek a také policejní vrtulník s hasiči-leteckými záchranáři na palubě. Aktivovány byly i další složky IZS. Na místo se tak postupně sjelo téměř 160 dobrovolných a profesionálních hasičů včetně jednotek Správy železniční dopravní cesty. Jejich úkolem bylo vyprošťovat raněné přímo na místě nehody, třídit je a transportovat do péče záchranářů a lékařů. Předurčení dobrovolní hasiči na místě vytvářeli týlové zázemí.

Rozhodčí sledovali mimo jiné spolupráci zasahujících, taktiku i využití technických prostředků. Vysoké teploty prověřily fyzickou odolnost hasičů zejména při vyprošťování a při několik stovek metrů dlouhém transportu zraněných. Cvičení bylo rozšířeno také o vytvoření asistenčního centra pomoci, které nedaleko místa nehody přijímalo příbuzné cestujících a poskytovalo základní informace o jejich stavu a celkové situaci. Své specifické úkoly v místě nehody plnili také příslušníci Policie ČR. Do cvičení se zapojilo celkem 424 osob, z toho 92 figurantů.

Cvičení Vlak 2017 bylo svým obsahem, ale i rozsahem největším cvičením složek IZS v Jihomoravském kraji za poslední roky. Následovat bude pečlivé vyhodnocení jednotlivých činností. Zjištěné poznatky se následně promítnou do výcviku a školení.

Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…