Jihočeský kraj: Rozdíly a podobnosti česko-rakouské kuchyně mapuje projekt kulinářské dědictví

14.12.2022 22:11 | Tisková zpráva

Sachrův dort, vídeňský řízek, jablečný štrúdl či císařský trhanec. To je jen malý výčet rakouských pochoutek, které se natrvalo zabydlely v českých kuchyních. Neméně stejné popularitě se naopak v Rakousku těší české a moravské koláče a kynuté buchty. Právě to, jak oba sousední státy vzájemně obohatily své kuchyně, mapuje projekt společného kulinářského dědictví.

Jihočeský kraj: Rozdíly a podobnosti česko-rakouské kuchyně mapuje projekt kulinářské dědictví
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Zaměřuje se na kulturu stravování v Čechách, na Moravě a ve Vídni v období 1750-1918. Tedy v letech, kdy v zámožných vídeňských domácnostech vařily šikovné jihočeské a jihomoravské kuchařky, které si zajímavé recepty z „panských“ stolů odnášely zpět do selských kuchyní českého a moravského venkova. Do projektu se kromě Jihočeského kraje zapojilo i Jihomoravské muzeum ve Znojmě, univerzita v Salzburgu a Rakouské muzeum společnosti a hospodářství ve Vídni. Jedním z jeho výstupů je společná kuchařská kniha, která vyjde na přelomu roku.

„Skutečně kulinářské dědictví spojuje lidi i národy. Kdysi naše babičky a prababičky chodily do šlechtických a měšťanských rodin ve Vídni sloužit. A tady nastala ta výměna: Češi a Moraváci nosili naše recepty do Vídně a zároveň si zpět odnášeli kulinařinu vídeňskou, kde se prolínala kuchyně z okolních zemí. My jsme přinesli do Vídně například buchty nebo třeba škubánky,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

„Společná kuchařka, která je jedním z výstupů projektu, představuje tradiční lidové recepty z jihočeského a jihomoravského regionu, z nichž mnohé se staly nedílnou součástí kuchyně vídeňských domácností. Zároveň obsahuje jídla, která jsou na venkově obvykle spjata s nějakým svátkem. Kdo by neznal masopustní koláče, svatomartinské rohlíčky nebo třeba velikonoční mazance,“ dodal s úsměvem Hroch s tím, že právě tato tradiční moučná jídla, jako jsou buchty a koláče, ovlivnila kuchyni hlavního města monarchie nejvíce. Městské prostředí naopak lidovou kuchyni obohatilo o jemné pečivo, které mohou např. reprezentovat tolik oblíbené vanilkové rohlíčky, patřící k "povinné" výbavě našich Vánoc.

Projekt společného kulinářského dědictví chce zachovat cenné historické dokumenty o společných kořenech stravování i pro budoucí generace. Projektoví partneři proto společně zkoumali a digitálně archivovali historické dokumenty o stravování v letech 1750-1918 v Čechách, na Moravě či ve Vídni a prováděli rešerše pramenů historického vývoje vídeňských a českomoravských kuchyní. Historici a etnologové bádali v knihovnách a archivech příslušných kulturních oblastí. Partneři ve Znojmě a Jindřichově Hradci zkoumali a zpracovávali dokumenty z česko-moravské perspektivy, zatímco partneři na rakouské straně se zabývali výzkumem pramenů a zpracováním vídeňské kuchyně.

Výstupy projektu se promítnou na 16 výstavních panelech v rámci výstav a na závěrečném setkání s širokou veřejností. Zde bude také představen almanach se všemi výsledky provedených výzkumů.

Výstavy v rámci projektu Kulinářské dědictví:
Muzeum Jindřichohradecka, 21. 10. 2022 – 6. 1. 2023
Jihomoravské muzeum ve Znojmě, 4. 11. 2022 – 26. 2. 2023
Österreichisches Gesellschafts- und Wirtschaftsmuseum ve Vídni, 13. 12. 2022 – 31. 3. 2023

Recept na vanilkové rohlíčky:
Vanilkové rohlíčky bez vajec od Kathariny Prato (1898)
Drobenkové těsto připravené z 28 deka mouky, 21 deka másla, 10 deka jemně nadrcených mandlí a 7 deka cukru rozkrájíme na kousky o velikosti oříšku, vytvarujeme z nich válečky a ohneme do tvaru rohlíčku. Dáme je péct do trouby, aby zůstaly světlé, bereme je z plechu horké, každý rohlíček hned obalujeme ve vanilkovém cukru a pokládáme ho na papír, aby vychladl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…