Jihočeský kraj se představil na Bavorské zemské zahradní výstavě, tématem byla i Zlatá stezka

22.06.2023 16:08 | Tisková zpráva

Jihočeské kulturní instituce se představily tisícům návštěvníků Bavorské zemské zahradní výstavy ve Freyungu. Doplnily tak společnou expozici Evropského regionu Dunaj–Vltava a partnerství měst Freyung a Vimperk.

Jihočeský kraj se představil na Bavorské zemské zahradní výstavě, tématem byla i Zlatá stezka
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Cílem naší účasti bylo představit bavorské veřejnosti, co všechno jim mohou jižní Čechy nabídnout v oblasti kultury a cestovního ruchu. Důležitým posláním zároveň bylo prohloubit spolupráci s partnery na druhé straně hranice k projektu Zlatá stezka,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.

Projekt Zlaté stezky, na kterém pracuje kraj s Prachatickým muzeem, se opírá o dlouhodobý archeologický výzkum, který trvá už více než 20 let. Jihočeský kraj získal pro tento projekt od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Prachaticích nemovitost a má i studii.

Anketa

Je třeba, aby si bezpečnostní složky dávaly pozor na Rusy, kteří u nás žijí?

14%
86%
hlasovalo: 21919 lidí

„Chceme zažádat o finanční prostředky z programu INTERREG Bavorsko – Česko 2021-2027 a hledáme v Německu partnera. Proto jsem uvítal možnost se na výstavě setkat s prezidentem Dolnobavorského krajského sněmu a zároveň i starostou města Freyung Olafem Heinrichem. Ten je i členem prezídia ERDV a Dolní Bavorsko letos evropskému regionu předsedá. Dohodli jsme se, že by naše úsilí mohlo směřovat k městu Pasov, anebo k pasovské univerzitě,“ řekl náměstek Hroch a ocenil osobní návštěvu Dr. Heinricha na expozicích Jihočeského kraje i ERDV.

Během víkendu navštívilo zahradní výstavu zhruba deset tisíc návštěvníků a Jihočeský kraj jim nabídl to nejlepší z našich kulturních institucí: Prachatické muzeum se vydalo po stopách Zlaté stezky, Prácheňské muzeum připomnělo Bavorům, jak se u nás v minulosti razily mince, Muzeum Jindřichohradecka přivezlo betlém, českobudějovická hvězdárna představila obří model Měsíce. Nechyběla ani hudební vystoupení Veselé dudácké kapely z Katovic, bubeníků Wild Sticks a hrálo se i česko-německé divadlo.

„Pochopitelně jsme našim bavorským přátelům společně s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu představili kompletní nabídku možností, kam v jižních Čechách vyrazit a co kde vidět. Zájem byl obrovský,“ upřesnil náměstek Hroch.

Asi největší nával byl u stánku s regionálními specialitami. „Nabízeli jsme zelňáky, koláčky, velký úspěch měly toasty z červené řepy a také se speciální houbovou pomazánkou. Nechybělo jihočeské pivo. Ačkoli jsme byli v Německu, tak drtivá většina lidí nás zdravila česky. To bylo milé. Je vidět, že naše národy jsou si opravdu blízko,“ uzavřel Hroch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…