Jihočeský kraj si připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu

27.01.2023 22:33 | Tisková zpráva

Zapálením svíček a tichou vzpomínkou dnes oběti nacismu uctil náměstek hejtmana Pavel Klíma. Stalo se tak při příležitosti Mezinárodního dne památek obětí holocaustu, který připadá právě na 27. ledna. Připomínku milionů lidí, většinou židovského původu, kteří se během 2. světové války stali oběťmi nacistických zločinců, symbolizuje projekt Velvyslanectví Státu Izrael. Jihočeský kraj se k němu připojuje zapálením svíček u tzv. Kamenů zmizelých. Tedy dlažebních kostek se jmény a údaji deportovaných osob, které jsou umisťovány poblíž jejich bydliště napříč republikou.

Jihočeský kraj si připomíná Mezinárodní den památky obětí holokaustu
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

„Nesmíme zapomenout. Zločiny, které během 2. světové války spáchali nacisté na nevinných lidech, většinou židovské národnosti, nemají v moderních lidských dějinách obdoby a je nepředstavitelné, že by se měla podobná tragédie někdy v budoucnu opakovat. Právě dnes, v době války na Ukrajině je dobré si tuto těžko uvěřitelnou část našich dějin připomínat a nikdy ji znovu nepřipustit,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Klíma a zapálil svíčky určené rodině Stadlerových.  

„Děkujeme, že si i vy v tento den vzpomenete na všechny oběti nacistické zvůle, stejně tak jako vzpomínáme my prostřednictvím tří svíček, které dnes hoří pro tři konkrétní Jihočechy u jejich bydliště v Českých Budějovicích na ulici Krajinská 28,“ dodal náměstek Klíma.

Kameny zmizelých – rodina Stadlerova
    • Jiří Stadler, narozen 1888, deportován 1942 do Terezína, zavražděn 12.4.1943
    • Alžběta Stadlerová, narozena 1893, deportována 1942 do Terezína, 1944 do Osvětimi, zavražděna
    • Rudolf Stadler, narozen 1924, deportován 1942 do Terezína, zavražděn 1945

Mezinárodní den památky obětí holokaustu byl vyhlášen Valným shromážděním Organizace spojených národů 1. listopadu 2005. Tento den připomíná utrpení milionů nevinných obětí v době holokaustu za druhé světové války. Datum 27. ledna bylo vybráno záměrně - právě 27. ledna 1945 byl Rudou armádou osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…