Jihočeský kraj získal ocenění za péči o válečné hroby

26.02.2023 11:54 | Tisková zpráva

Jihočeský kraj získal ocenění za aktivní a příkladnou koordinaci péče o válečné hroby.

Jihočeský kraj získal ocenění za péči o válečné hroby
Foto: kr-jihocesky.cz
Popisek: Jihočeský kraj

Pamětní plaketu převzala dne 23. února z rukou zástupce Ministerstva obrany zaměstnankyně Krajského úřadu Jihočeského kraje Zuzana Lerchová, která má agendu péče o válečné hroby na starosti. Spolu s Jihočeským krajem získal ocenění také Královéhradecký, Liberecký a Olomoucký kraj. 

Anketa

Kvitujete postup vlády Petra Fialy ve věci války na Ukrajině?

2%
96%
hlasovalo: 48201 lidí

„Naším dlouhodobým cílem je, aby Krajský úřad Jihočeského kraje byl nejlepším krajským úřadem v České republice. A ocenění, které jsme od Ministerstva obrany získali, je dalším důkazem, že u nás máme skutečné profesionály, díky kterým se nám daří tuto vizi naplňovat,“ uvedl ředitel krajského úřadu Lukáš Glaser a pro zajímavost dodal, že obsahem této agendy je koordinace péče o válečné hroby v rámci 17 obcí s rozšířenou působností. Celkem je v Jihočeském kraji evidováno 1667 válečných hrobů a pietních míst.

„Svou práci se samozřejmě snažím dělat poctivě, ale vůbec mě nenapadlo, že bude takovýmto hezkým způsobem oceněna,“ neskrývala potěšení Zuzana Lerchová s tím, že součástí její agendy není jen pečlivá kontrola písemných podkladů od obcí, ve kterých válečné hroby jsou. Samozřejmostí je také fyzická kontrola stavu hrobů a piteních míst. Paní Lerchová se dále přiznala, že ji její práce opravdu zajímá a naplňuje. Pravidelně proto i ve volném čase sleduje příspěvky k tématu v rámci facebookové skupiny Pietní místa. „Zde se dá najít spousta zajímavých postřehů od lidí, kteří se o problematiku válečné historie aktivně zajímají a sdílejí zde své zkušenosti a záliby,“ upozornila Lerchová.  

Pamětní plaketu za aktivní a příkladnou koordinaci péče o válečné hroby uděluje Ministerstvo obrany právnickým a fyzickým osobám, které se významným způsobem zasloužily o péči, údržbu a úpravu válečných hrobů v České republice nebo v zahraničí anebo se významně angažovaly v oblasti péče o válečné hroby. O jejím udělení rozhoduje ředitel Odboru mimorezortní spolupráce Sekce personální MO na základě odůvodněného návrhu. Pamětní plaketa se předává společně s předávací listinou, a to slavnostním způsobem. Evidenci Pamětních plaket a seznam oceněných vede referát válečných hrobů SP MO.

Popis Pamětní plakety

Základním motivem aversu pamětní plakety je plamen, symbolizující jak všespalující oheň války, tak plamínky svíček na hrobech padlých, i přeneseně věčnou paměť na válečné oběti, kterou je třeba neustále udržovat a ochraňovat. Tvar připomíná také slzu odkazující na smutek pozůstalých. Základní motiv je doplněn stylizovanou stélou s českým lvem, která odkazuje na hroby československých a českých vojáků, padlých za vlast po celém světě až do dnešních dnů. Symboliku doplňují nápisy „Péče o válečné hroby“ a „Ministerstvo obrany České republiky“.

Na reversu pamětní plakety je přes základní motiv plamene položen znak Ministerstva obrany ČR, doplněný v horní části opisem „Ministerstvo obrany“ a v dolní části opisem „České republiky“. Pamětní plaketa je vyrobena z mosazi pokovené starostříbrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…