Jihomoravský kraj: 25 milionů míří na výstavbu Janáčkova kulturního centra

05.11.2019 14:52

Částku 25 milionů korun jako dotaci městu Brno na Janáčkovo kulturní centrum schválilo jihomoravské zastupitelstvo na svém zasedání 4. listopadu 2019.

Jihomoravský kraj: 25 milionů míří na výstavbu Janáčkova kulturního centra
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Dotace vychází ze schváleného memoranda o spolupráci mezi Ministerstvem kultury, Jihomoravským krajem a statutárním městem Brnem při společném postupu při přípravě a realizaci výstavby Janáčkova kulturního centra (JKC) v Brně podepsaného v říjnu 2016. „Jsem rád, že Jihomoravský kraj se aktivně podílí na realizaci stavby JKC. Letos se jedná o 25 milionů korun, které jsou určeny na projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Stejnou částkou přispěl kraj už loni. V následujících letech bude krajský rozpočet zohledňovat částku stanovenou v trojstranném memorandu mezi krajem, městem Brnem a Ministerstvem kultury ČR, která celkově činí 100 milionů,“ řekl radní Jihomoravského kraje pro kulturu Tomáš Soukal.

Celkové náklady na výstavbu centra se předpokládají ve výši 1,2 miliardy korun, Jihomoravský kraj se bude podílet částkou 100 milionů, Ministerstvo kultury 60y milionů korun a město Brno 562 miliony korun.

Předmětem projektu je novostavba budovy „Janáčkovo kulturní centrum v Brně“, která bude obsahovat minimálně jeden jednoúčelový koncertní sál pro symfonickou hudbu s optimálně 1250 místy včetně veškerého vybavení (zejména variabilní podium, jevištní technika, varhany, projekční zařízení, osvětlovací technika apod.), veškerého zázemí a infrastruktury (zejména hygienická zařízení, zkušebny, sklady, šatny apod.) a komerční prostory (kavárna, restaurace).

Nový moderní koncertní sál pozvedne kulturní a společenskou prestiž jižní Moravy na kulturní centrum střední Evropy. Měl by se stát jedním z hlavních pilířů kandidatury města Brna na titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…