Jihomoravský kraj: Cvrčovické učiliště má nový domov mládeže

06.09.2023 19:02 | Tisková zpráva

Na dojíždějící žáky Odborného učiliště Cvrčovice čeká nový moderní domov mládeže. Jeho stavba trvala necelý rok a vyšla na 17,2 miliony korun. Zázemí v něm najde 24 žáků. Slavnostní otevření se uskutečnilo symbolicky na zahájení školního roku v pondělí 4. září 2023 za účasti radního pro oblast investic Vladimíra Šmerdy, náměstka pro dopravu Jiřího Crhy a předsedy Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Richarda Zemánka.

Jihomoravský kraj: Cvrčovické učiliště má nový domov mládeže
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

V jednopodlažní novostavbě v areálu školy se nachází 6 ubytovacích jednotek. Každá zahrnuje dva dvoulůžkové pokoje a sociální zařízení.

„Děti předtím bydlely přímo ve školní budově, kde jich na pokoji bylo až osm. Podmínky tam byly nevyhovující. Teď je to sto a jedna. Moderní zázemí výrazně zkvalitnilo podmínky pro ubytování, kde žáci tráví svůj čas po škole,“ řekl radní pro investice Vladimír Šmerda. 

„Ubytování po dvojicích s sebou nese nejen vlastní pohodlné široké nepatrové lůžko, ale i vlastní pracovní stůl s otočnou židlí s ergonomickým nastavením výšky opěradla. Žáci zkrátka získali kvalitní osobní prostor pro relaxaci. Nechybí ani připojení k internetu nebo moderní čipové přístupy,“ uvedla ředitelka cvrčovického učiliště Milada Kussak Höklová. „Věřím, že celkově dojde ke zlepšení přípravy na vyučování a studijních výsledků žáků.“

V objektu samozřejmě nechybí společenská místnost, kuchyňka, zázemí pro vychovatele, technická místnost a prádelna se skladem prádla.

Při stavbě Jihomoravský kraj myslel i na energetickou náročnost objektu. Na střeše nechal nainstalovat fotovoltaickou elektrárnu. Pro zajištění hospodaření s dešťovou vodou budou vody ze střechy budovy svedeny do akumulační nádrže.

„Zadrženou dešťovku bude škola používat k zalévání pěstovaných plodin na školní zahradě. Bude to i skvělá příležitost, jak učit studenty hospodařit s vodou,“ doplnil radní Šmerda.

Zhotovitelem domova mládeže je Stavební firma Matyáš s.r.o.

Cvrčovické učiliště zřizované Jihomoravským krajem nabízí několik tříletých a dvouletých oborů ukončených závěrečnou zkouškou nebo výučním listem. Nachází se v téměř stoleté Petersově vile a řadí se k několika málo školám rodinného typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …