Jihomoravský kraj: Doprava prostřednictvím IDS JMK bude pro ukrajinské běžence zdarma

08.03.2022 9:48 | Tisková zpráva

Bezplatná doprava ve všech spojích a zónách – uprchlíci z válkou zmítané Ukrajiny mohou využívat zdarma Integrovaný dopravní systém kraje Jihomoravského kraje (IDS JMK). Rozhodli o tom na svém pondělním mimořádném jednání (7. března 2022) krajští radní.

Jihomoravský kraj: Doprava prostřednictvím IDS JMK bude pro ukrajinské běžence zdarma
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Jak uvedl hejtman Jan Grolich, kraj chce co nejvíce usnadnit situaci lidem, kteří z válečné oblasti často prchali bez jakýchkoli prostředků. „Schválili jsme bezplatnou dopravu v IDS JMK pro lidi z Ukrajiny. Ve vozech IDS se bude stačit prokázat dokladem, nemusí se nic vyřizovat. Ti lidi nemají nic, utekli často jenom s kufrem a potřebují čas, než se rozkoukají, najdou trvalé bydlení, práci, školu… V tuhle chvíli je potřeba pomoct,“ řekl hejtman Grolich.

Celou myšlenku uvede do praxe koordinátor systému společnost KORDIS, který zajistí informování všech dopravců podílejících se na fungování IDS JMK, a to prostřednictvím tarifního pokynu.

Ukrajinští uprchlíci budou moci v této chvíli cestovat prostřednictvím IDS JMK po celém regionu jižní Moravy vyjma městských doprav začleněných do systému – o jejich využívání zdarma totiž budou muset rozhodnout rady jednotlivých měst. Podle krajského radního pro oblast dopravy Jiřího Crhy se již kraj obrátil na vedení všech měst, která městskými dopravami disponují. „Rozhodnutí o poskytování bezplatné přepravy v městských hromadných dopravách je v samostatné působnosti jednotlivých měst. Informovali jsme je a musím říct, že jsme se u všech radnic setkali s podporou této myšlenky. Takže tady žádný problém nebude,“ konstatoval radní Crha.

Využívání městské dopravy pro ukrajinské běžence zdarma oznámilo také město Brno. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…