Jihomoravský kraj: Krajský soud zamítl žalobu, slévárna musí naplnit rozhodnutí úřadu a omezit zápach

29.04.2023 7:14 | Tisková zpráva

Slévárna Heunisch Brno, s.r.o., musí naplnit rozhodnutí Krajského úřadu Jihomoravského kraje a zajistit tak opatření pro omezení zápachu. Krajský soud v Brně zamítl žalobu, kterou se slévárna domáhala zrušení tohoto rozhodnutí, které předtím v odvolacím řízení potvrdilo i Ministerstvo životního prostředí.

Jihomoravský kraj: Krajský soud zamítl žalobu, slévárna musí naplnit rozhodnutí úřadu a omezit zápach
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Slévárna Heunisch Brno, která je podle zjištění krajského úřadu zdrojem obtěžujícího zápachu v jihovýchodní části Brna, zaujala postoj, jež spočívá v odmítání jasných a doložených faktů a odsouvání plnění původně deklarovaných změn a termínů. Podala tak v září loňského roku žalobu proti rozhodnutí Ministerstva životního prostředí, které předtím zamítlo odvolání této firmy proti zpřísnění podmínek pro provoz továrny, o němž rozhodl krajský úřad.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Slévárna se domáhala zrušení tohoto rozhodnutí a tvrdila, že není zdrojem obtěžujícího zápachu. Rozporovala nově stanovené emisní limity pro specifické znečišťující látky z její činnosti, které jsou prokazatelně zdrojem zápachu, a současně nesouhlasila ani s požadavky a harmonogramem uplatnění nových technických podmínek provozu.

Soudem potvrzené rozhodnutí zpřísňuje četnost měření emisí, stanovuje závazné termíny pro dokončení úprav technologií nebo povinnost výrobní prostory stavebně uzavřít tak, aby správně fungovala vzduchotechnika a pachově problémové látky mohly být účinně omezeny.

Všechny nové povinnosti a podmínky provozu by se měly provádět v etapách v co nejkratším čase. Následovat by měly průběžné zkoušky a měření emisí tak, aby nejpozději od 1. května 2023 zápach lidi v obytných zónách jihovýchodní části města Brna (okolí Juliánova, Líšně, Vinohrad, Slatiny) neobtěžoval. Doposud slévárna tyto povinnosti neplnila a ani žádným způsobem krajský úřad neinformovala o způsobu naplnění podmínek žalovaného rozhodnutí.

Rozsudek Krajského soudu v Brně o zamítnutí žaloby je zpřístupněný ZDE. Potvrzené rozhodnutí o změně integrovaného povolení, vč. rozhodnutí o odvolání, je zpřístupněné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…