Jihomoravský kraj: Letecké snímky nabízí srovnání před a po tornádu

11.08.2021 21:27

Jak vypadaly obce původně, co napáchalo tornádo a jak se změnily měsíc po zásahu záchranných složek? Srovnání nabízí letecké záběry, které si objednal Jihomoravský kraj.

Jihomoravský kraj: Letecké snímky nabízí srovnání před a po tornádu
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Pro potřeby krajského krizového štábu, jednotlivých odborů krajského úřadu, městských úřadů dotčených ORP, Integrovaného záchranného systému a veřejnosti byla vytvořena kompoziční webová aplikace „Tornádo“. Tam se shromažďují a zpřístupňují všechna dostupná data o zasaženém území.

„Jedná se zejména o ortofota, tedy letecké snímky s velkým rozlišením – 5cm/pixel a s časovým rozestupem, která zahrnují taky informace o budovách a jejich poškození a stavu technických sítí, tedy připojení na plyn a elektřinu. I díky této aplikaci bylo možné ve zkráceném režimu stanovit škody na majetku pracovníky krajského úřadu. Nejžádanější funkcí aplikace je funkce „stírání“, kdy je možno plynule překrývat a srovnávat letecké snímky před a po tornádu a měsíc po ukončení prací záchranných složek,“ uvedl krajský radní pro oblast informatiky Jiří Hlavenka.

Kromě této aplikace dal kraj hasičům a obcím s rozšířenou působností k dispozici i webové mapové služby, které jim umožňují připojit si zmiňovaná data i do svých webových aplikací.

Anketa

Kdo v Ústeckém kraji vyhraje volby?

hlasovalo: 9093 lidí

Aplikace je dostupná z Geoportálu Jihomoravského kraje ZDE.

Geoportál JMK – Jihomoravský kraj provozuje od roku 2009 webovou prezentaci Geografických informací Jihomoravského kraje. Tato prezentace zpřístupňuje prostorová data, aplikace, služby a informace, které se generují na krajské úrovni v oblasti Geografických informačních systémů (GIS).

V roce 2020 vznikla úplně nová podoba Geoportálu JMK, která přináší spoustu změn, zejména v uživatelské jednoduchosti a komfortu. Nyní lze Geoportál JMK plnohodnotně využívat také na mobilních zařízeních – je responzivní.

Jednotlivé informace a služby jsou rozděleny jednak tematicky a jednak uživatelsky. Po spuštění Geoportálu JMK narazíte na nejčastěji žádané informace a služby pro nejširší okruh uživatelů, další úrovně jsou pak zaměřeny na odbornější část uživatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…