Jihomoravský kraj: Přehled škol i kariérní poradenství. Web poradí žákům z Ukrajiny

21.04.2022 11:48 | Tisková zpráva

Komplexní nabídku služeb, které pomohou ukrajinským žákům hlásícím se na střední školy, připravuje Jihomoravský kraj ve spolupráci s Jihomoravským centrem pro mezinárodní mobilitu (JCMM).

Jihomoravský kraj: Přehled škol i kariérní poradenství. Web poradí žákům z Ukrajiny
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Stránky poskytnou lidem z Ukrajiny důležité informace v ukrajinštině, potřebné k tomu, aby se žáci a jejich rodiče přicházející do nového prostředí rychle zorientovali a zároveň se seznámili se službami kariérního poradenství. Celá nabídka tam bude přístupná od středy 20. dubna 2022.

Na už existujícím webu najdou zájemci například přehled středních škol na jihu Moravy s kontaktními osobami pro zájemce o studium, schéma českého vzdělávacího systému, podrobnosti k nutným procesům před i během studia a taky veškeré potřebné kontakty. Důležitou součástí bude i nabídka služeb kariérních poradců, a to nejen formou osobních konzultací, ale i prostřednictvím informačních webinářů zaměřených na možnosti studia na středních školách.

„Cílem těchto aktivit je umožnit ukrajinským žákům nastartovat svoji novou budoucnost v naší zemi a zvýšit tak jejich šance na dobrou kariéru i v podmínkách, do kterých je dostala ruská agrese. Snažíme se jim jejich začátky v novém prostředí co nejvíce usnadnit. Věřím, že k tomu výrazně přispěje, když najdou všechno podstatné uceleně a srozumitelně na jednom sdíleném místě,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast školství Jiří Nantl.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Tato pomoc naváže na jazykové kurzy pro středoškoláky, které již JCMM poskytuje prostřednictvím svých lektorů z nyní vynuceně uzavřených zahraničních českých center. „Naše organizace mimo jiné dlouhodobě provozuje česká centra v zahraničí, jedním z nich je i České centrum na Charkovské univerzitě O. M. Beketova. Současně máme rozsáhlé zkušenosti v oblasti služeb kariérového rozvoje a dlouhodobě spolupracujeme se školami v regionu. Proto nám přišlo přirozené ve spolupráci s našimi partnery rozšířit spektrum služeb, které již poskytujeme, o tuto aktuálně potřebnou pomoc,“ řekl ředitel JCMM Miloš Šifalda.

„Je pro nás zásadní, aby příchozí z Ukrajiny našli v našem kraji nový domov, bez ohledu na to, jak dlouho tu s námi budou. Vedle práce a bydlení je nutné pomoci se vzděláním a jazykovým vybavením pro ukrajinské děti, a právě do této oblasti míří oznámený program JCMM i setrvalá pomoc Centra pro cizince a našeho odboru školství,” podotkl radní pro vědu, výzkum, inovace a IT Jiří Hlavenka.

Komplexní nabídku služeb žáci najdou na webu ZDE a jeho podstránce ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…