Jihomoravský kraj: Společná kontrolní akce českých a rakouských policistů na hranici

06.04.2017 10:48

V rámci dlouhodobé spolupráce ve středu 5. dubna 2017 hlídky policistů obou států vykonávaly společnou činnost v oblasti nelegální migrace a dohledem nad bezpečností silničního provozu. Ve společném policejním centru v Drasenhofenu se sešli zástupci policie a samosprávy Jihomoravského kraje a Dolního Rakouska.

Jihomoravský kraj: Společná kontrolní akce českých a rakouských policistů na hranici
Foto: Jihomoravský kraj
Popisek: Jihomoravský kraj

Setkání se zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil a ředitel Zemského policejního ředitelství pro Dolní Rakousko dvorní rada Franz Prucher. Samosprávu reprezentoval hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek za českou stranu a viceprezident Zemského sněmu Dolního Rakouska Gerhard Karner a okresní hejtmanka pro Mistelbach Verena Sonnleitner za stranu rakouskou.

„Jsem velmi rád, že jsem se mohl účastnit společného česko-rakouského policejního cvičení. Při nedávném setkání s panem hejtmanem Pröllem jsme mluvili také o důležitosti této formy přeshraniční spolupráce. Při takových akcích se navazují osobní kontakty, policisté se lépe poznají a spolupráce je pak mnohem lepší. Zde na bývalém hraničním přechodu Mikulov – Drasenhofen je pracoviště, které funguje výborně a ty výsledky se už dostavují. Tím, že máme takto dobře nastavenou spolupráci, tak eliminujeme spoustu problémů, které tady vznikají. K prioritám spolupráce s rakouskými policisty patří téma migrace a doprava, která trápí obě strany,“ řekl hejtman Šimek.

Ředitel krajského ředitelství  Leoš Tržil zdůraznil nutnost úzké spolupráce obou zemí v oblasti výkonu služby. Cílem je prohlubování spolupráce, stejný postup při výkonu jednotlivých činností, a to například v souvislosti s mimořádnými událostmi. Do budoucna je to zintenzivnění. Ředitel Zemského policejního ředitelství pro Dolní Rakousko dvorní rada Franz Prucher poděkoval českým kolegům za dlouholetou spolupráci. Ta spočívá nejen ve společné činnosti v oblasti nelegální migrace, ale také například při vzájemné pomoci nebo výměně informací při krádežích vozidel. Společně diskutovali o činnosti obou policejních sborů, technickém vybavení a vzájemné výměně zkušeností. Poté společně navštívili bývalý hraniční přechod v Mikulově, kde mohli vidět policisty a jejich nejnovější techniku přímo v praxi.

Hlídky jsou vykonávány jako tzv. kompenzační schengenská opatření v návaznosti na zrušení kontrol na hranicích již od vstupu České republiky do schengenského prostoru v roce 2007. Činnost společných hlídek probíhá také v rámci větších sportovních, společenských a kulturních událostí s vyšším výskytem cizinců druhého státu za účelem usnadnění komunikace. Pokud jde o jazykovou stránku, jsou do hlídek vybírání především policisté jazykově vybaveni. Pro policisty je zajišťováno také vzdělávání v rámci kurzů poskytovaných policejními školami a v rámci společných projektů z operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika - Rakousko. Výkon služby na společném centru v Drasenhofenu spočívá nejen v nepřetržitém předávání informací mezi policejními složkami obou států, ale také koordinaci společného nasazení, jako například podporou plánování společných hlídek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…