Jihomoravský kraj: Titul Mistr tradiční rukodělné výroby má dva nové držitele

12.06.2021 10:59

Marie Horáková z Těšan a Jiří Zouhar z Bučovic-Klobouček se stali novými nositeli prestižního ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje pro rok 2021.

Jihomoravský kraj: Titul Mistr tradiční rukodělné výroby má dva nové držitele
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Titul v oboru šití a vyšívání krojových součástí, a to především pro oblasti hanácké Slovácko a Brněnsko, obdržela Marie Horáková. Výrobě dámských i pánských krojů se profesně věnuje od roku 1995. Šije kroje všední i sváteční, z různých národopisných oblastí. Zdobí je výšivkou, u níž se inspiruje starými vzory. Čerpá ze starých fotografií, odborných knih, muzejních sbírek nebo z pozůstatků krojů a jejich součástí dochovaných v domácnostech. K lidovým tradicím měla blízko už od mládí. Již na základní škole ji bavily ruční práce, šití a kreslení, později navštěvovala národopisný soubor.

Za svou kovářskou tvorbu získal titul Jiří Zouhar. Pochází z rodiny s dlouholetou kovářskou tradicí, jeho pradědeček v minulosti provozoval kovotlačířskou dílnu v Brně. Jiří Zouhar se vyučil podkovářem v Pardubicích. V oboru poté pracoval až do revoluce, po níž začal podnikat a v roce 1993 založil kovářskou firmu Prallora. Na základě individuálních poptávek ková repliky historických zbraní, různé nářadí, pomůcky pro výrobu hudebních nástrojů nebo ruční stavby roubenek. Vyrábí i loukotě nebo zábradlí – k vidění je třeba na zámku a v židovské obřadní síni v Bučovicích, na hradě Špilberk či v kostele v Lovčičkách.

Ocenění jim předají zástupci Jihomoravského kraje v neděli 29. srpna 2021 v Kyjově během Jihomoravských dožínek. „Svou dlouholetou prací oba neustále oživují znalosti a dovednosti našich předků. Pracují s originálními, často původními nástroji a technologiemi. Jejich výrobky ctí tradici a dodnes v sobě nesou připomínku starých časů. Vážíme si jejich úsilí zachovat tato vzácná řemesla i pro budoucí generace,“ podotkl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast kultury František Lukl.

Titul Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje vznikl jako forma veřejného uznání a podpory lidem, kteří dokonale ovládají původní řemesla, účinně a kvalifikovaně je prezentují a udržují je při životě. Uděluje se pouze v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou zásadním způsobem ohrožené a hrozí jim zánik. Titul je spojený s finančním darem Jihomoravského kraje, který letos činí 20 tisíc korun, a také s pamětní bronzovou plaketou z dílny akademického sochaře Miroslava Kováříka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…