Jihomoravský kraj: V Břeclavi se otevře technické lyceum

13.03.2023 17:56 | Tisková zpráva

Změna čeká Střední průmyslovou školu Edvarda Beneše a obchodní akademii v Břeclavi. Studenti by tak nově mohli možná už od 1. září 2023 navštěvovat obor technické lyceum, který pojme až 120 studentů, tedy 30 studentů v každém ročníku. Krajský úřad Jihomoravského kraje připravuje odeslání žádosti o změnu oborové struktury k MŠMT.

Jihomoravský kraj: V Břeclavi se otevře technické lyceum
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Důraz se bude klást na výuku matematiky, fyziky a cizích jazyků. Další vzdělávání se pak předpokládá na vysokých školách. „Vedle humanitních oborů je důležité podporovat také maturitní směr pro technické střední školy. Data nám ukazují, že studenti velmi často pokračují na vysoké školy a je potřeba vůči tomuto trendu nastavovat střední školství, abychom efektivně vynakládali veřejné zdroje a správně připravili absolventy na pokračování ve studiu. Jakmile ministerstvo provede změnu ve školském rejstříku, tak může střední škola připravit přijímací řízení," komentuje změnu Jiří Nantl, náměstek hejtmana JMK pro vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu.

Novinkou pro břeclavskou střední školu je také otevření tříletého výučního oboru instalatér, který má navrhovanou kapacitu 90 studentů ve třech ročnících. I u tohoto oboru se připravuje odeslání žádosti o změnu oborové struktury na MŠMT. Aktuálně škola nabízí i další učební obory jako kadeřník, elektrotechnik, strojní mechanik nebo obráběč kovů. V maturitním směru pak žáci mohou navštěvovat obory strojírenství, provoz a ekonomika dopravy, mechanik elektrotechnik a obchodní akademii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…