Jihomoravský kraj využije při investicích služeb BIM manažera

27.11.2022 16:51 | Tisková zpráva

Plánování, výstavba i užívání nových staveb s větší efektivitou. Služeb takzvaného BIM manažera bude při plánování a realizaci svých investic pravidelně využívat Jihomoravský kraj.

Jihomoravský kraj využije při investicích služeb BIM manažera
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Rozhodli o tom na svém středečním jednání (23. listopadu 2022) krajští radní, kteří schválili uzavření rámcové dohody s pražskou společností Digital Construction Consulting.

Informační modelování budov BIM (Building Information Modelling) s využitím společného datového prostředí umožňuje efektivní sdílení kompletních informací všemi účastníky projektu výstavby i jejich následné využití při správě budovy.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí

„Jedná se o další krok k systematickému využívání metody BIM u významných krajských investičních akcí. Informační modelování při výstavbě je mimořádně důležité pro dosažení vyšší míry digitalizace stavebnictví a následné využívání informačního modelu objektů při jejich správě. Krátce řečeno – zvýšíme tak efektivitu výstavby i fungování nových staveb,“ říká krajský radní pro oblast investic Vladimír Šmerda.

Jak následně dodává, klíčovou roli v zavedení této metody hraje právě osoba manažera BIM. „Z uzavření rámcové dohody přitom pro kraj nevyplývá žádný finanční závazek, ten vzniká až uzavřením jednotlivé smlouvy na konkrétní plnění,“ dodává radní Šmerda.

Tuto metodu už kraj použil u několika pilotních projektů. Aplikoval ji ve všech fázích výstavby nové léčebny pro děti s astmatickými potížemi v Ostrově u Macochy (stavba za více než 222 milionů korun), která bude v březnu 2023 uvedena do plného provozu. Model BIM se využije rovněž při správě nového objektu pro domov pro seniory v Sokolnicích u Brna (za 112,5 milionu), který kraj v současné době dokončuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…