Jihomoravský kraj zřídil transparentní účet na pomoc obcím, postiženým tornádem

25.06.2021 19:38

Na pomoc obcím postiženým včerejší přírodní katastrofou zřídil Jihomoravský kraj transparentní účet. Jak na dnešním brífinku (25. června 2021) v Brně informoval hejtman Jan Grolich, jeho vznik dnes schválilo mimořádné jednání krajské rady.

Jihomoravský kraj zřídil transparentní účet na pomoc obcím, postiženým tornádem
Foto: kr-jihomoravsky.cz
Popisek: Jihomoravský kraj - logo

Číslo účtu, na který budou moci zájemci z řad občanů, měst a obcí, či soukromých firem přispět na pomoc oblastem jižní Moravy poničených tornádem, kraj zveřejní ihned, co jej schválí Ministerstvo vnitra.

Rada na své mimořádné schůzi zmapovala škody na krajském majetku. Asi největší škody utrpělo S-centrum v Hodoníně. Domov pro seniory je v současnosti neobyvatelný a jeho klienty musel kraj odvézt do jiných zařízení. Velké škody utrpěla taky břeclavská nemocnice, kde bouře poničila téměř celou střechu objektu.

Celou lokalitu již v současnosti procházejí statikové. Ti určují, které objekty jsou nestabilní a určené k demolici. V oblasti působí také specialisté, kteří obětem ničivé katastrofy poskytují psychologickou pomoc.

Nyní je potřeba zajistit do zničených obcí dodávky stavebního materiálu. „Potřebujeme dodat plachty na ty střechy, které stačí pouze zakrýt. Potřebujeme také zajistit stavební materiál, stavební firmy a řemeslníky, aby to, co jde opravit, mohli opravovat, a aby bylo čím to opravovat,“ řekl hejtman Jan Grolich, který také ocenil aktivní a vstřícný postoj vlády k řešení celé krizové situaci. „Vítám, že její představitelé byli hned na místě, a že se snaží činit kroky, aby pomoc byla co nejrychlejší,“ vyzdvihl Jan Grolich.

Zítra (26. června 2021) v Podivíně (v objektu dálničního oddělení policie, Bratislavská 866) se v 9:00 uskuteční další jednání krizového štábu, na které bude po jeho skončení (v cca 10:00) navazovat brífink.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…