KHS Jihočeského kraje: Na jihu Čech přibylo 46 nových případů COVID-19, třináct uzdravených a jedno úmrtí. Aktuálně pozitivních je v kraji 602 osob

16.09.2020 11:48

Za uplynulých 24 hodin zaznamenali hygienici na jihu Čech 46 nově potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Třináct nemocných se uzdravilo, jeden pacient bohužel zemřel.

KHS Jihočeského kraje: Na jihu Čech přibylo 46 nových případů COVID-19, třináct uzdravených a jedno úmrtí. Aktuálně pozitivních je v kraji 602 osob
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k úterní 18. hodině v regionu zvýšil na 1 248. Vyléčených je nyní v jižních Čechách 636 a aktuálně pozitivních 602 osob. V souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji od vypuknutí pandemie celkem deset lidí.

Od pondělního do úterního večera vyšetřily laboratoře v regionu 412 suspektních vzorků a 56 vzorků od samoplátců. Z celkových 468 vzorků bylo 46 pozitivních, tedy téměř deset procent. K nemocným přibylo třiadvacet žen a třiadvacet mužů. „V šestnácti případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v devíti na pracovišti. Jedenáct kontaktů bylo školních. Tři osoby se infikovaly v Praze, jedna na dovolené v Chorvatsku, jedna na Ukrajině a jedna při léčebném pobytu ve Františkových Lázních, kde je významný cluster a onemocnění si odsud odvezly již desítky Jihočechů. U čtyř případů původ nákazy stále zjišťujeme. Po včerejších devatenácti případech jsme dnes na Táborsku zaznamenali dalších osmnáct případů, řada z nich jsou učitelé nebo studenti. Tábor je v posledních několika dnech okresem s nejvyšším nárůstem nových případů v kraji,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Od 10. září je celostátně povinné nošení roušek, až na některé výjimky, ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a společných prostorů škol. Nadále také platí celostátní povinnost nosit ochranné prostředky v prostředcích veřejné dopravy. 

„Musím uvést, že dnes odpoledne jsem se dočetla v některých médiích řadu nepřesných informací a citací, týkající se dnešních výstupů Bezpečnostní rady Jihočeského kraje. Členové rady dnes opravdu velmi dlouho diskutovali nad problémem vysokého výskytu nových případů mezi pedagogy a žáky jihočeských škol. Za dva týdny se tento problém dotýká téměř čtyřiceti škol, z nichž šest bylo uzavřeno. A není přeci řešením, aby šli zaměstnanci z karantény do karantény, rodiče sháněli hlídání pro svoje děti a školy neučily. Každý den vidíme v našich statistikách, jak se od žáků virus šíří na jejich rodiny, sourozence, rodiče a prarodiče, a to je mimo jiné i jeden z důvodů, proč se před odběrovými místnostmi i v našem kraji již tvoří dlouhé fronty. A to nemluvím o vyčerpanosti a vysokém riziku, v němž se permanentně pohybuje personál infekčních oddělení nemocnic a odběrových míst. Shodli jsme se proto na tom, že by roušky ve třídách od druhého stupně výše mohly být jedním z opatření, které jsme již diskutovali se zřizovateli škol i jejich řediteli. Tyto návrhy samozřejmě musí odsouhlasit Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo školství, a nikoliv, že rozhodně a neodvratně vstupují v pondělí v platnost. V případě, že tu bude panovat shoda všech dotčených institucí, KHS jako věcně příslušný orgán může v této věci vydat mimořádné opatření nebo doporučení,“ vysvětlila Kvetoslava Kotrbová. 

Ze stávajících 602 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 193 na Českobudějovicku, 137 na Táborsku, 73 na Strakonicku, 72 na Písecku, 60 na Českokrumlovsku, 41 na Prachaticku a 26 na Jindřichohradecku. Deset nemocných v souvislosti s koronavirovou nákazou zemřelo. Z hlediska relativního výskytu, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, patří jižní Čechy i nadále se 193,76 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k úterní 18. hodině), spolu s Královéhradeckým a Ústeckým krajem, do trojice regionů s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

 „Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 34 337 osob. V povinné karanténě se k úterní 18. hodině 7 053,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů.  Laboratoř Nextclinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab testuje také v Českém Krumlově. Odběrové místo pro indikované případy v českobudějovické nemocnici je přesunuto k patrovému parkovišti pro veřejnost, které se nachází u hlavního vstupu do nemocnice. Otevřeno je ve všední dny od 6.30 do 14 hodin.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v úterý večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 598 žen a 650 mužů. Z celkových 1 248 dosud potvrzených případů je 334 z Českobudějovicka, 269 z Táborska, 163 ze Strakonicka, 146 z Prachaticka, 143 z Písecka, 105 z Českokrumlovska a 88 z Jindřichohradecka. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 98 dětí ve věku do 14 let. 276 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 217 v kategorii od 25 až 34 let, 202 v kategorii od 35 do 44 let, 199 v kategorii od 45 do 54 let a 126 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 130 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…