KHS Jihočeského kraje: V kraji se letos rekreuje více než 37 tisíc dětí

29.07.2023 11:42 | Tisková zpráva

Sezona letních dětských rekreací je téměř v polovině. K dnešnímu dni mají jihočeští hygienici nahlášeno dvě stě devadesát zotavovacích akcí (ZA) a téměř pět desítek menších táborů do 30 dětí v rámci tzv. jiných podobných akcí (JPA).

KHS Jihočeského kraje: V kraji se letos rekreuje více než 37 tisíc dětí
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje - logo

„K dnešku máme nahlášeno 290 zotavovacích akcí a na nich 36 060 dětí. Dále je nahlášeno 48 jiných podobných akcí, kde se má rekreovat 1 564 dětí. Celkem tak v polovině prázdnin registrujeme 338 akcí a 37 624 rekreovaných dětí. Na rozdíl o minulé sezony je nahlášen i jeden putovní tábor. Na prázdniny máme naplánováno 125 kontrol, za první měsíc jsme jich realizovali už 93. Na zotavovacích akcích 74, na jiných podobných akcích 17 a dále jsme kontrolovali i 5 samostatných stravovací zařízení. Pozitivní je, že dosud je průběh dětských rekreací klidnější než vloni, nemuseli jsme udělit žádnou sankci, nezjistili jsme žádné závažnější pochybení, pouze v závěru minulého týdne jsme řešili první onemocnění s hromadným výskytem a obdrželi jsme jeden podnět, který byl následnou kontrolou shledán jako neopodstatněný,“ uvedla ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje MUDr. Marie Nosková.

Podnět se týkal stravování, stavu lékárničky, vedení zdravotních záznamů a osvědčení o způsobilosti práce s dětmi na jedné jiné podobné akce na Strakonicku. V těchto případech pracovníci KHS kontrolují na místě v podnětech uvedená sdělení. Kontrola na místě v tomto případě žádný z uvedených nedostatků nezjistila. Ve všech sledovaných ukazatelích byly dodrženy limity pro pitnou vodu, byla předložena potvrzení o způsobilosti pro práci s dětmi, byla zkontrolována kuchyně a rovněž dávky jídel a složení jídelníčku byly bez závad a uzpůsobeny sportovní náplni tábora.

V závěru minulého týdne byl v závěru konání jedné JPA na Českokrumlovsku nahlášen výskyt gastrointestinálních potíží u účastníků tohoto stanového tábora. Postupně v průběhu dvou dnů onemocnělo 35 dětí do patnácti let, 4 ve věku 15 – 18 let a 3 dospělí. Jedno dítě bylo na doporučení lékaře hospitalizováno v českobudějovické nemocnice a po odeznění potíží bylo následně propuštěno, výsledky vyšetření byly negativní. Potíže trvaly u většiny nemocných jeden den, šlo o zvýšenou teplotu, zvracení, případně průjmy. Epidemioložka KHS nastavila protiepidemická opatření včetně používání jednorázového nádobí a zvýšeného používání dezinfekčních prostředků v rámci osobní hygieny.

Vloni se za celou sezonu rekreovalo v Jihočeském kraji 36 917 dětí na celkem 367 akcích. Jihočeský kraj je dlouhodobě regionem s vůbec nevyšším počtem táborů a rekreovaných dětí a aktuální počty přihlášených ukazují, že letos se bude v kraji rekreovat ještě více dětí než vloni.

  • Z jihočeských okresů se tradičně největší počet táborů koná na Jindřichohradecku a na Písecku

  • Pro organizátory akcí jako každý rok poskytují pracovníci jihočeské KHS telefonické informace a to včetně víkendů. Kontakty pro jednotlivé okresy najdou na titulní stránce ZDE.

  • O uplynulých prázdninách provedli hygienici v Jihočeském kraji celkem 136 kontrol akcí letní dětské rekreace

  • Nahlášeno bylo konání 367 akcí, z toho 306 zotavovacích akcí, na nichž se průběžně rekreovalo celkem 36 917 dětí, a dále 61 jiných podobných akcí (JPA), kterých se z celkového počtu účastnilo na dva tisíce dětí

  • Počet zotavovacích akcí byl vloni téměř totožný jako v roce 2021, kdy se v kraji uskutečnilo celkem 372 akcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

13:21 Český statistický úřad: Pozemní stavitelství prohloubilo v březnu pokles produkce

Stavební produkce v březnu meziročně klesla o 8,3 %, meziměsíčně byla nižší o 7,8 %. Orientační hodn…