KRNAP: Čisté Krkonoše startují

21.05.2021 12:09

Dnes a zítra vyrazí snad na všechny krkonošské cesty téměř čtyři stovky „lovců odpadků“. V pátek se přitom jedná o akci pracovníků Správy KRNAP a v sobotu vyrazí zájemci z řad veřejnosti.

KRNAP: Čisté Krkonoše startují
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Jejich cílem bude vysbírat pohozené odpadky, které se objevily po zimní sezóně. Obvykle se podaří vyčistit hory od cca 3–4 tun odpadu.

Sběrači vyrazí na trasy, které vytipovali strážci Krkonošského národního parku V příštích dvou dnech se tak na řadě míst podél turistických cest objeví modré plastové pytle plné odpadků, které později strážci svezou z hor dolů na skládky.

Akce Čisté Krkonoše ukazuje na jeden ze zlozvyků člověka jako hosta v přírodě: zatímco přinést si občerstvení do hor není problém, odnést odlehčené prázdné obaly s sebou někteří návštěvníci za samozřejmost nepovažují. V přírodě se odpadky rozkládají jen velmi pomalu. Například papírový kapesníček se rozkládá v horských podmínkách až 2 měsíce, obyčejný ohryzek 16 dní, igelitová taška 25 let, PET lahev 100 let a skleněná láhev tisíce let (nebo možná nikdy). V horách proto více než kde jinde platí, že co si s sebou do přírody přineseme, musíme také zase odnést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…