KRNAP: Pyrotechnika do národního parku nepatří

23.12.2022 18:10 | Tisková zpráva

Asi není třeba nikoho příliš přesvědčovat, že zábavní pyrotechnika ruší domácí i divoká zvířata a obtěžuje i mnohé lidi, zvlášť když si chtějí odpočinout od hluku města v tichu přírody. Pyrotechnika ovšem – sice krátkodobě, přesto ale významně – také zvyšuje koncentraci těžkých kovů v ovzduší.

KRNAP: Pyrotechnika do národního parku nepatří
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Na druhé straně je fakt, že se různé petardy a „ohňostroje“ staly jakousi součástí oslav přelomu roku. V létě 2017 ovšem vstoupila v platnost novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která provádění ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky na území národních parků zakazuje.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Zákaz provádět ohňostroje nebo používat zábavní pyrotechniku platí pouze na území národního parku, nikoliv na území jeho ochranného pásma.

Koncem roku také stoupá četnost dalšího negativního jevu, a to vypouštění tzv. „létajících lampionů štěstí“. I tuto aktivitu nově zákon o ochraně přírody a krajiny zakazuje na celém území národního parku, s výjimkou zastavěných území a zastavitelných ploch. Důvodem je zejména šíření odpadu a riziko vzniku požárů.

Správa Krkonošského národního parku apeluje na návštěvníky i místní obyvatele, aby zábavní pyrotechniku vůbec nepoužívali. Pokud chcete slavit advent, Mikuláše či Vánoce v Krkonoších, nevozte s sebou žádné petardy. Nebudete nikoho rušit, neporušíte zákon a ještě ušetříte.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…