KRNAP: Ředitel Böhnisch získal Cenu Josefa Vavrouška

09.06.2018 12:40

V letošním roce Cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin získal současný ředitel Správy Krkonošského národního parku Robin Böhnisch.

KRNAP: Ředitel Böhnisch získal Cenu Josefa Vavrouška
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

Smyslem Ceny Josefa Vavrouška je ocenit konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Cenu uděluje Nadace Partnerství. V roce 2018 se jedná o dvacátý druhý ročník.

Loni svou 14letou éru poslance zakončil prosazením dvou důležitých zákonů - o ochraně přírody a krajiny a ochraně zvířat, které se staly hlavním důvodem jeho letošní nominace. První zákon posílil ochranu národních parků a hlavně: potvrdil, že jejich účelem je vybrat několik částí české krajiny a ponechat jí divoké přírodě, kam lidé budou chodit jenom na návštěvu. Druhý zákon řešil, že součástí našeho soužití se zvířaty napříště nebudou nedůstojné a zbytečné kožešinové farmy. Robin Böhnisch nebyl jediným proponentem - koneckonců ani autorem - obou zákonů. Ale nejtěžší není normu sepsat. Nejtěžší a nejdůležitější je provést ji parlamentním rozhovorem různých společenských hodnot, postojů a priorit. A právě tady klíčovou roli sehrál jeho přístup k politické práci.

"Nejen u dvou loňských zákonů dokázal vést jednání s klidem a rozvahou i tam, kde by ledaskdo dávno bouchal do stolu nebo dveřmi. Ve sněmovně měl nemalou autoritu, protože umí mluvit se všemi včetně protivníků a politických konkurentů," uvedl Vojtěch Kotecký, který jej nominoval."Robin Böhnisch v parlamentu mnohokrát ukázal, že dokáže postavit mosty, které nejenže spojují dva břehy, ale také pevně drží. Právě v Krkonoších – kraji, kde se s přírodou potkává opravdu hodně, hodně lidí – je pro něj místo jako dělané. Ředitel musí národní park vést tak, aby ambiciózně chránil přírodu a přitom se uměl domluvit," dodal.

"Děkuji všem, kteří se podepsali pod mou nominací," zahájil ředitel Böhnisch svůj projev. "Při pohledu na seznam dosavadních nominovaných i laureátů Ceny Josefa Vavrouška musím s uspokojením konstatovat, že toto ocenění míří často do Krkonoš. Ať už přímo k lidem krkonošským, nebo zprostředkovaně k osobnostem, které mají Krkonoše hluboko v srdci, i když třeba bydlí v jiném koutě Česka," dodal. Laureátem Ceny se v roce 2014 stal jeden ze zakladatelů Krkonošského národního parku prof. Josef Fanta a v letošním roce byl nominovaný i bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. Ve svém projevu ředitel Böhnisch také vyzdvihl aktivitu osobností z nevládního sektoru, které se velmi angažovaly při vzniku a prosazování obou výše uvedených zákonů.

Cena Josefa Varouška je spjata se jménem předního českého ekologa a ministra životního prostředí ČSFR, který 18. března 1995 spolu se svou dcerou tragicky zahynul při pádu laviny ve Vysokých Tatrách.

Cílem ceny je zviditelnit a ocenit snahu jednotlivců, jejichž činnost konkrétním způsobem přispěla ke zlepšení životního prostředí. Vyhlašovatelem soutěže jsou Nadace Partnerství a Nadace Charty 77. Za 17 let trvání soutěže cenu obdrželo 27 osob, někteří z nich byli oceněni in memoriam.

Přihlášky do soutěže zasílá široká veřejnost, vítěze každoročně vybírá jedenáctičlenná odborná porota složená z předních odborníků a osobností v environmentální oblasti. Z nominovaných osob nejprve vybere užší finalisty, z nichž na slavnostní akci konané vždy v červnu u příležitosti Světového dne životního prostředí vybere finálního laureáta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…