KRNAP: V Krkonoších se rozmáhá nelegální horolezectví

03.07.2021 22:58 | Tisková zpráva

Horolezectví je na území Krkonošského národního parku zakázáno, kromě vyhrazených míst, jimiž jsou Hnědé skály a Hranostají skály ve Strážném, Lubošské skály na Harrachovsku a Emin kámen v oblasti Přední Labské. Přesto pracovníci Správy KRNAP v letošním roce narazili na nově osazené cesty.

KRNAP: V Krkonoších se rozmáhá nelegální horolezectví
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

„V minulých týdnech jsme zjistili, že některé skalní stěny v okolí Janských Lázní a Pasek nad Jizerou byly osazeny horolezeckými jistícími skobami. Někdo si zde takto vytvořil tréninkové cesty. Je třeba si uvědomit, že takováto aktivita na území národního parku může být v kolizi se zájmy ochrany přírody,“ říká vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa. „Navíc je to zásah do majetkových práv, protože Správa KRNAP jako majitel uvedených pozemků, k takové činnosti nedala souhlas, a to ani na území ochranného pásma. Je to stejné, jako by někdo vaši zahradu využíval ke své zábavě bez vašeho souhlasu. Nepominutelným faktem také je to, že pokud bychom takovéto nelegální vyznačení lezeckých cest strpěli, tak ze zákona ručíme za jejich bezpečnost. A uvedené cesty nejsou staticky bezpečné,“ upřesnil Jansa. Navíc existuje důvodná obava z ohrožení přírody, protože na uvedených lokalitách došlo i k vykácení na skalách rostoucích dřevin a k obnažení skalního povrchu. Existuje riziko rušení hnízdících ptáků a na stěnách rostoucích druhů rostlin, mechorostů a lišejníků.

Žádáme horolezce, kteří tyto nelegální cesty osadili, aby osazení odstranili.

Provozování horolezeckých aktivit v daných lokalitách se horolezci dopouštějí přestupku, za který může být uložena pokuta do výše 100 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…