KRNAP: Vánoční stromky s certifikátem letos ve Vrchlabí nebudou

08.12.2021 11:52 | Tisková zpráva

Po deset minulých let jsme před Vánocemi veřejnosti nabízeli vánoční stromky s certifikátem FSC. Letos tomu tak nebude, protože vhodné stromky došly.

KRNAP: Vánoční stromky s certifikátem letos ve Vrchlabí nebudou
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

„V současné době stromky správné velikosti a očekávané kvality nejsou,“ říká Václav Jansa, vedoucí odboru péče o les. „Plantáže na vánoční stromky v Krkonošském národním parku nemáme a výsadby, které po prořezávkách byly vhodné jako vánoční stromky, nezastavitelně odrůstají,“ upřesnil Jansa. V posledních letech jsme nabízeli stromky z volného lesa, které bychom v rámci hospodaření v lese stejně museli vyřezat. Cítili jsme tedy jako lepší možnost vyříznout je v předvánočním čase a nabídnout je veřejnosti jako vánoční stromky.

Hospodaření v lesích Krkonošského národního parku je ale založeno na respektování přírodních procesů, a tak v maximální míře využíváme přirozené obnovy namísto umělých výsadeb. Takové stromky ale často rostou ve skupinách a nemají pravidelné koruny, často mají zakřivené kmínky, a proto nejsou vhodné jako vánoční stromky. Jen k dokreslení výše uvedeného slouží tento graf, který jednoznačně ukazuje radikální pokles umělé obnovy ve prospěch přirozeného zmlazení. Zatímco na počátku 90. let minulého století bylo třeba zalesňovat na cca 800 hektarech, s 30letým odstupem jsme v současnosti na přibližně 15 hektarech ročně. Tento trend a bohatá semenná základna ve zdejších lesích nám umožnují na velké části spravovaného území ponechat přírodu, aby se vyvíjela bez našich zásahů.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…