KRNAP: Změna ve vedení Krkonošského muzea v Jilemnici

03.01.2019 20:51

Ve vedení Krkonošského muzea v Jilemnici vystřídal od Nového roku PaedDr. Jana Luštince jeho nástupce a dosavadní kolega Bc. David Ulrych. Jan Luštinec odchází na zasloužený odpočinek, s muzeem bude ale nadále spolupracovat. Jilemnické muzeum vedl neuvěřitelných 41 let!

KRNAP: Změna ve vedení Krkonošského muzea v Jilemnici
Foto: KRNAP
Popisek: KRNAP

"Po Janu Luštincovi se muzeum nepřebírá snadno, vždyť jilemnické muzeum a jméno jeho vedoucího jsou pro většinu lidí skoro synonyma. Věřím ale, že David Ulrych svou roli dobře zvládne, vždyť má důvěru i svého předchůdce, s nímž se na vedení muzea poslední téměř dva roky připravoval," říká Robin Böhnisch, ředitel Správy KRNAP, která muzeum provozuje ve spolupráci s městem Jilemnice. "Za Janem Luštincem zůstává ohromný kus práce. Jilemnické muzeum navštíví ročně hodně přes dvacet tisíc lidí, což je i v celorepublikovém kontextu velmi slušná návštěvnost. Významně rozšířil sbírku obrazů Františka Kavána, která nemá ve světě konkurenci. Zrekonstruoval část zámku do podoby, v níž ji znali poslední vlastníci z rodu Harrachů, vybudoval velikou expozici historie českého lyžování, a tak by se dalo pokračovat. Skvělé je, že se mu dokonce v plné práci podařilo napsat také dosud poslední krásnou knihu o Janu Nepomuku hraběti z Harrachu," dodává ředitel Böhnisch.

S Janem Luštincem bude muzeum dál spolupracovat, ať už při jeho další badatelské činnosti, ale také při jeho aktivitách v rámci jilemnického Klubu Betanie České křesťanské akademie, či při jeho práci pro město Jilemnice, jehož zastupitelem byl na podzim opětovně zvolen. Je také předsedou městské Komise pro kulturu a školství a šéfredaktorem městského zpravodaje. "Na další spolupráci se těším, vždyť už máme i některé konkrétní společné aktivity na letošní rok s panem doktorem Luštincem domluvené, první z nich už se návštěvníci muzea dočkají velmi brzy," říká nový vedoucí Krkonošského muzea v Jilemnici David Ulrych.

"V letošním roce se u nás v Jilemnici mohou návštěvníci opět těšit na řadu zajímavých výstav. Namátkou vyberme třeba výstavu o Krakonošovi, Retrovýstavu, na niž se už teď moc těším, výběr z tvorby velkého krkonošského fotografa Karla Hníka, či mineralogickou výstavu. I letos se chystá výstava filatelistická - a bude to tentokrát opravdu výjimečná záležitost. A nezapomeneme ani na oblíbenou vánoční výstavu," přibližuje své plány pro nejbližší rok David Ulrych.

Jan Luštinec nastoupil do jilemnického muzea jako jeho ředitel 4. září 1977. Tehdy to ještě bylo muzeum městské. Do péče Správy KRNAP pak i se svým vedoucím přešlo k 1. květnu 1979.

David Ulrych - po absolvování oboru restaurování a konzervování kamene na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích vystudoval prezentaci a ochranu kulturního dědictví na Univerzitě Hradec Králové. V letech 2015–2016 pracoval jako dokumentátor při digitalizaci sbírek Krkonošského muzea ve Vrchlabí. Od roku 2016 pracuje v Krkonošském muzeu v Jilemnici, nejprve jako průvodce, poté jako odborný pracovník. Podílel se na vzniku řady výstav v posledních dvou letech, je například autorem probíhající výstavy Velká válka ke 100. výročí jejího ukončení a jejím dopadům na Jilemnicko. Ve volném čase se věnuje také historickému šermu s vrchlabskou skupinou Rego. K 1. lednu 2019 jej ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch jmenoval vedoucím muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…