Kalkulátor ERÚ odhaluje ceny dodavatelů pro rok 2019

21.12.2018 15:13

Kalkulátor cen elektřiny ERÚ se plní novými ceníky dodavatelů pro rok 2019. K dnešnímu dni aktualizovaná data potvrzují trend rostoucích cen. Pokud spotřebitel uzavře novou smlouvu o dodávkách elektřiny podle ceníků platných od 1. ledna 2019, oproti současným sazebníkům si v průměru připlatí celkově o cca 5 %. Pro porovnání ERÚ využil příklad běžné domácnosti (viz infobox Vzorová domácnost…) a do srovnání zařadil pouze ty nabídky, kde byla potvrzena aktuálnost dat k 1. lednu 2019.

Kalkulátor ERÚ odhaluje ceny dodavatelů pro rok 2019
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

K nárůstu dochází v největší míře zejména v té části ceny (rozdělení naleznete v koláčovém grafu na následující straně), která nepodléhá regulaci, a stanoví ji dodavatel na základě své obchodní politiky. V případě naší domácnosti roste tato neregulovaná složka průměrně zhruba o 14 %. I z toho je dobře patrný odlišný přístup různých dodavatelů.

Ceny silové elektřiny na velkoobchodních trzích rostou od poloviny roku 2016. Pocítí to zejména lidé, kterým končí dvouleté či delší smlouvy, ve kterých si ceny zafixovali v dobách levné silové elektřiny na burze, a nyní se rozhodnou ke stejnému kroku. Vzhledem k tržnímu vývoji mohou obdržet nabídku i násobně dražší oproti té původní.

Jak postupovat, pokud dodavatel energií zvyšuje ceny? Důležité je nedělat neuvážená rozhodnutí, zároveň ale nebýt pasivní. Spotřebitelé mohou využít nástrojů, které pro takové případy nabízí energetický zákon i Energetický regulační úřad.

Právo na odstoupení od smlouvy při zdražování

Jestliže dodavatel zvyšuje cenu plynu nebo elektřiny (v neregulované složce – viz koláčový graf níže), případně mění-li smluvní podmínky, měl by své zákazníky informovat nejpozději 30 dnů předem. Spotřebitel na takové oznámení může zareagovat odstoupením od smlouvy nejpozději 10 dnů před nabytím účinnosti oznamovaných změn. Přitom platí, že odstoupit může bez jakýchkoliv sankcí, i kdyby šlo o smlouvu na dobu určitou.

Jak naznačuje grafika výše, energetický zákon říká, že důležité nejsou jenom termíny, ale také obsah a způsob, jakými spotřebitele dodavatel informuje. Oznámení o změnách musí být dostatečně adresné, konkrétní a individuální. Co se pod takovými pojmy rozumí, upřesňují letošní výkladová stanoviska ERÚ.

Pokud by dodavatel pravidla nedodržel, získá spotřebitel další tříměsíční lhůtu pro odstoupení od smlouvy bez sankcí ještě poté, co změny začaly platit. Ceníky dodavatelů se proto vyplatí kontrolovat preventivně, aby spotřebitelé svých práv mohli plně využít.

Změnu dodavatele neodkládejte, ale dobře si ji rozmyslete

Při správném postupu ušetříte změnou dodavatele i několik tisíc korun ročně. V případě naší vzorové domácnosti přesahovaly rozdíly v ročních platbách mezi nejlevnější a nejdražší nabídkou hranici 2 tisíc korun. Stejně jednoduše, pokud by spotřebitel jednal bez rozmyslu a podlehl nátlaku nepoctivého prodejce, ale ještě může zaplatit vyšší částky na pokutách.

To, jestli se vám změna vyplatí a kolik můžete získat, zjistíte rychle například v internetových srovnávačích. Nezávislý kalkulátor pro elektřinu (ZDE) nabízí přímo ERÚ na svých stránkách.

Zároveň doporučujeme projít Desatero obrany před „šmejdy" v energetice (ZDE), které ERÚ letos zveřejnil v reakci na rostoucí počty stížností na nekorektní jednání některých dodavatelů, a zejména zprostředkovatelů. Několik minut, které budete potřebovat k jeho přečtení, poslouží jako vydatná prevence proti dlouhým a drahým řešením následných problémů.

Vybrané podmínky pod drobnohledem

Srovnávač, resp. kalkulátor ERÚ má jednu nespornou výhodu. Nesoustředí se jen na základní cenu energií, ale na veškeré položky v ceníku. Zároveň mapuje důležité smluvní podmínky, například zda jde o nabídku se smlouvou na dobu neurčitou či určitou.

Kromě toho nabízíme aktuální tipy, na co se v cenících a smlouvách soustředit:

  • Nestačí sledovat jenom samotnou cenu elektřiny za kilowatthodinu! V některých cenících se totiž nově objevil, nebo podstatně zvýšil, tzv. stálý měsíční plat. Jde o paušální platbu, která je účtována nehledě na spotřebu. Na první pohled může vypadat nenápadně, za měsíc spotřebitel zaplatí navíc desetikoruny. V ročním úhrnu jde ale o stokoruny, které zvlášť u domácností s nízkým odběrem mohou celkovou platbu za energie prodražit i o několik desítek procent.
  • Smlouva na dobu určitou neznamená fixaci ceny! Rostoucí ceny elektřiny na burze lákají mnohé spotřebitele, aby se proti růstu zajistili a cenu si zafixovali. K tomu ale nestačí podepsat smlouvu na dobu určitou, jak se mnozí domnívají. Fixace ceny nebo garance její výše po předem sjednanou dobu musí být ve smlouvě výslovně ujednána.
  • Dobře si rozmyslete sjednání produktů, které nemají pevné ceníky a jejichž cena se automaticky mění podle vzorce, který zohledňuje pohyby na burze! Takové nabídky jsou určeny jen opravdu zkušeným spotřebitelům, kteří dokážou předvídat vývoj na energetickém trhu a zároveň jsou schopni a ochotni nést riziko prudkých výkyvů. Zvlášť důkladně by lidé měli zvážit uvázání se k produktům tohoto typu, kde dodavatel požaduje podpis smlouvy na dobu určitou na několik let. Pokud si spotřebitel své rozhodnutí později rozmyslí, předčasné ukončení takové smlouvy by velmi pravděpodobně provázely vysoké sankce.

Další užitečné informace ke změně dodavatele, zákonné podmínky, ale i praktické rady naleznete na webových stránkách ERÚ (ZDE). Na stejném webu jsou k dispozici také kontakty, které můžete využít kdykoliv, když hledáte radu nebo žádáte o pomoc.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

10:04 ČEZ: Temelínské cyklobusy zahájily sezónu

Do práce v autobuse, zpátky domů na kole. Také letos mohou zaměstnanci elektrárny k dopravě do práce…