Kardinál Duka na návštěvě metropole Ukrajiny

15.11.2013 9:09

Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český, navštívil ve dnech 29. 10. – 1. 11. 2013 Kyjev.

Kardinál Duka na návštěvě metropole Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Kolébku východního křesťanství, matku ruských měst, město, které bylo ve středověku vnímáno jako nejvýchodnější velkoměsto chránící křesťanskou víru. Město, které spolu s magdeburským právem a polsko-litevskou vládou přijalo mnoho západoevropských hodnot. Město, jež však také bylo schopno komunikovat s novou velmocí, která vyrostla v Moskvě jako důsledek dědictví Kyjevské Rusi. Město, které tradičně stojí na rozhraní několika světů. Město, které prožilo hrůzy 1. světové války, krvavou bolševickou revoluci, organizované hladomory, teror ze všech stran a totální srovnání se zemí ve 2. světové válce v té nejhorší podobě. Hledí na západ i na východ. Je nám velmi blízké i trochu vzdálené, ale je nám zároveň blíže než si chceme často připustit.

Pan kardinál si prohlédl některé pamětihodnosti města. Chrám sv. Michala, který byl postaven již na počátku 12. století a po složité historii definitivně zničen v r. 1936. Znovu však byl postaven v r. 1999 jako replika chrámu z roku 1936. Dále pak chrám sv. Ondřeje, jenž byl postaven na místě, kam měl po Dněpru připlout sv. Ondřej, vztyčit zde kříž a prorokovat vznik Kyjeva, chrám sv. Sofie (Žofie), který založil v 11. století Jaroslav Moudrý a je zasvěcený Boží moudrosti stejně jako Hagia Sofia v Konstantinopoli.

              Kardinál Duka před chrámem sv. Ondřeje

A pak jsme přijeli na to hlavní místo - na Kyjevskopečorskou lávru. Pravoslavný klášterní komplex byl náboženským a kulturním centrem východoslovanského světa. Vznikl v 11. století, a to opět za vlády Jaroslava Moudrého. Strmý břeh nad Dněprem je protkán jeskyněmi, jež po staletí hloubili mniši. Nad nimi se tyčí chrámy a opět září jejich zlaté kopule. Chrámů, které byly obnoveny stejně jako poslední kostelík na Ukrajině, jež se probouzí z děsivé noci 20. století. Komplex je velmi rozsáhlý a časové omezení nám neumožňovalo navštívit vše, ale zážitek na tak promodleném místě je velmi hluboký. Fascinují také tisíce mladých lidí, kteří v době místních prázdnin přijíždějí na prohlídku duchovního a kulturního symbolu země.

S přáteli se nám podařilo uspořádat setkání otce kardinála Duky s kardinálem Lubomyrem Huzarem, legendou nejen Ukrajinské řeckokatolické církve. S člověkem, který vždy mimořádně moudře komunikoval v složitých mezináboženských vztazích na Ukrajině a za to sklidil právem všeobecnou úctu. Dnes již nevidomý kardinál Huzar vykazuje bystrost a úsudek, jaký bychom mu mnozí z nás mohli závidět.

                    Kardinál Duka s kardinálem Huzarem

A na závěr jsme měli možnost hovořit s vladykou, opatem Kyjevopečorské lávry, otcem Pavlem. Pronesl tato slova: Ještě před 2 roky bych s katolickou církví nechtěl spolupracovat, ale teď měním názor. Je třeba chránit křesťanské hodnoty. Tato slova adresoval nejvyššímu představiteli české katolické církve a byla to slova historická.

                        Setkání s vladykou Pavlem

Je třeba konstatovat, že mnoho pravoslavných představitelů na východě cítí, že křesťanství je ohroženo. Spolupráce už sama v sobě vždy obsahuje příslib lepší budoucnosti.

Stanislav Novotný
organizátor návštěvy
spol. Západ-Východ

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…