Karlovarské právnické dny: I právníci mají své sny o právu

16.05.2012 8:36

Ve dnech 7. – 9. června se koná letos 20. ročník odborné konference Karlovarské právnické dny, která je zejména příležitostí pro setkávání se a diskuze právníků různých profesí ze Slovenska, Rakouska, Německa a Čech.

Karlovarské právnické dny: I právníci mají své sny o právu
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Program konference se každoročně zabývá aktuálními tématy zasahující různé oblasti práva. Letošní diskuse bude zaměřena i na interpretaci zákona v souladu s jeho užitečným účinkem jako judikaturou ESD přijatého zásadního interpretačního pravidla, které se proto nutně stává interpretačním pravidlem i pro obecné národní soudy. Podřizuje tak výklad práva v jeho základním výkladu v souladu  s jeho smyslem a účelem i výslovněji k účinku požadovaným jako jeho účel. Jde  při aplikaci národního práva o opomíjenou judikaturu ESD, která považuje za obecný právní princip snahu o dosažení tzv. „užitečného účinku“ známého pod názvem „effet utile“.

Odborná konference, na níž se tradičně setkávají, lépe „utkávají“ v diskusích právníci různých zemí z teorie, justice i z praxe a působící v různých oblastech práva, ve snaze nalézt právo co nejbližší podstatě  významu. Závěry a dopady názorů na konferenci v pozitivním smyslu již léta pomalu a jistě ovlivňují přístup teorie, zákonodárců i soudů v denní praxi. Konference se již tradičně  odehrává v klidu karlovarského hotelu Thermal.

Nejen čeští, ale také slovenští, němečtí a rakouští právníci a odborníci v oblasti práva se každoročně setkávají na konferenci Karlovarské právnické dny a v otevřených diskusí projednávají vždy aktuální témata, prolínající českým i evropským právem a jeho aplikací v praxi. Program letošní XX. konference bude ve znamení principu „effet utile“, demonstrovaného na rozličných případech a v různých právních oblastech i zemích, kdy právě judikatura ESD má či má mít ve značné míře sjednocující přístup a náhled.

Jako samostatný bude zařazen i programový blok, do něhož jsou zapojeny příspěvky k hlubšímu vnitřnímu pochopení změn, které do našeho právního prostředí přináší tolik diskutovaný nový občanský zákoník. Tentokrát však již nikoliv z hlediska diskuse k jeho potřebě nebo úrovni návrhu, avšak z hlediska práce s ním jako s přijatým kodexem. Nový občanský zákoník vyžaduje i hlubší změnu v našem právním myšlení a vědomí, a proto je nejlépe jej diskutovat s těmi, kteří se na jeho vzniku podíleli či při jeho tvorbě oponovali.

Odborná stránka konference je tradičně založena na neformální spolupráci společnosti Karlovarské právnické dny s řadou předních právníků z velké části z Právnické fakulty UK Praha, Právnické fakulty MU Brno, členů NS ČR a dalších ze středoevropských zemí, které tvoří její programové grémium.  V grémiu jsou zastoupeni i členové České, Německé i Slovenské advokátní komory a i odborných právnických nakladatelství a tito všichni se významně podílejí i na vlastní organizaci konference a z podstatné části i na jejích finančních nákladech. Pořádající společnost uděluje za původní autorské právnické dílo, které má i za významný tvůrčí přínos, ocenění Autorskou cenu. Tato cena byla již udělena řadě právnických osobností a zároveň autorům významných děl. Autorská cena je udělována na návrhy od význačných osobností právnického života ČR a SR. Jejich počet v současné době narostl na 199 nominovaných. Návrhy na jmenování nominátorů podávají zejména právnické instituce, nejčastěji právnické fakulty, právnická nakladatelství a redakce, a to z řad významných právních teoretiků působících na právnických fakultách, či odborníků z praxe – justice i advokacie. Společnost na základě výsledku ankety mezi odbornou právnickou veřejností dále oceňuje „Prestižní cenou“ nejlepší právnické časopisy. Na základě podnětů právnické veřejnosti je udělováno i ocenění "Pocta judikátu".

Autorem cen je tradičně ve světě uznávaný sklářský výtvarník a jeden z nejvýznamnějších českých umělců – Mistr Jaromír Rybák a každá cena má proto svoji jedinečnou uměleckou hodnotu.

Více informací o XX. Konferenci včetně přihlášky najdete na webových stránkách: www.kjt.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…