Karlovarský kraj pokračuje v projektu na zabezpečení škol

05.05.2021 21:34

Karlovarský kraj se intenzivně zabývá posuzováním bezpečnostní situace ve školách, a to prostřednictvím projektu „Zabezpečení škol a školských zařízení v Karlovarském kraji“. V předchozích letech proto nechal vypracovat posudky, které měly zkontrolovat připravenost na mimořádné situace, které by mohly ohrozit zdraví a životy osob, jež se v objektech škol nacházejí. Bylo zjištěno, že objekty jsou zajištěny systémy pro ochranu majetku, ale v oblasti ochrany osob jsou nutná režimová a technická opatření.

Karlovarský kraj pokračuje v projektu na zabezpečení škol
Foto: Karlovarský kraj
Popisek: Karlovarský kraj, logo.

V letošním roce byla dokončena čtvrtá etapa implementace bezpečnostních systémů vybraných středních škol. Karlovarský kraj zakoupil grafickou nadstavbu, která je instalována na Krajském úřadě Karlovarského kraje, a propojil s ní právě vybrané střední školy pomocí. Z těchto škol neodchází žádné osobní údaje, dohledový server zpracovává pouze informace o technickém stavu systému a počtu osob přítomných v objektu, což pak může pomoci složkám Integrovaného záchranného systému (IZS) při případném výjezdu k mimořádné události.  

„Maximální bezpečnost žáků a zaměstnanců ve školách je nás stále prioritou. Nyní se nám opět vracejí žáci do škol, a je proto nutné maximálně přecházet vzniku mimořádných situacích, jež by je mohly ohrozit. K minimalizaci těchto situací může přispět právě pořízení dohledové služby a její propojení s vybranými středními školami,“ dodal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Kromě instalace bezpečnostních systémů se kraj snaží zvýšit bezpečnost ve školách také školením zaměstnanců. Pedagogičtí a nepedagogičtí pracovníci jsou seznamováni například s chováním v mimořádných situacích, jak rozpoznat nebezpečí a jak nastavit vhodná režimová opatření. Ve vybraných středních školách v kraji tak v uplynulých dvou letech proběhly nácviky připravenosti na vznik mimořádných událostí, a to za pomoci zástupců složek IZS. Pracovníci škol si mohli vyzkoušet své reakce při možném útoku ozbrojeného útočníka v objektu a nacvičit si poskytování první pomoci i při střelném poranění.         

Projekt „Zabezpečení škol a školských zařízení Karlovarského kraje“ je unikátním komplexním řešením integrovaného přístupu k bezpečnosti škol v rámci ČR, jenž propojuje technická a režimová opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…