Kaufland: Padly další rozsudky v případech „šmejdů“

01.02.2014 13:34

Jedním z hlavních společenských témat roku 2013 byl boj proti pořadatelům předváděcích akcí, na kterých jejich organizátoři okrádají seniory ve velkém. Masivní vlna mediálního zájmu, kterou zvedl dokument Šmejdi, dokonce vyústila ve schválení vládní novely zákona o ochraně spotřebitele. A první rozsudky v neprospěch „šmejdů“ už začaly padat.

Kaufland: Padly další rozsudky v případech „šmejdů“
Foto: Kaufland
Popisek: Kaufland

Situace, kdy firma zve spotřebitele na zájezdy a podobné akce, během nichž jim nabízí, zpravidla pod nátlakem nebo za použití klamavých obchodních triků zboží, které je proti srovnatelným výrobkům v kamenných obchodech několikanásobně předražené. Podobný leták lákající na výlet třeba na Orlík našel ve schránce asi každý. Tomu je ale nyní konec.  

Sněmovna ve zrychleném režimu schválila vládní novelu, která posílila pravomoci České obchodní inspekce nad předváděcími prodejními akcemi. Prodejci nebo pořadatelé budou muset inspekci zasílat dopředu informaci o místu a datu konání akcí i o tom, jaké zboží na nich budou nabízet. Za porušení nových povinností bude prodávajícímu hrozit pokuta až pět milionů korun. Vláda chce touto novelou zabránit zneužívání důvěry a zranitelnosti spotřebitelů ze strany neseriózních podnikatelů.

Úspěšně se s podobným případem vypořádala i společnost Kaufland, když na podzim loňského roku podala žalobu na jistou firmu a soudní řízení vyhrála. Organizátoři prodejní akce si u obchodního řetězce objednali množství dárkových poukázek v hodnotě 150 Kč a poté je použili právě na reklamních letácích. Tím se dopustili zneužití dobrého jména firmy Kaulfand a klamání zákazníků. „Na zákaznické lince se začaly množit telefonické hovory ohledně předváděcí akce a soutěže, obojí údajně pod záštitou naší společnosti“, vysvětluje tiskový mluvčí Kauflandu Michael Šperl původ soudního sporu.

Případů, kdy neseriózní prodejci parazitují na dobré pověsti firmy a využívají k tomu třeba i její obchodní plochy, je více. Důležité je, nenechat si takové jednání líbit, a to ani v případech podvedených jednotlivců. Vyhrané soudní spory jsou důkazem, že se boží mlýny melou pomalu, ale jistě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…