Každý desátý člověk koupil vánoční dárek na čerpací stanici

11.12.2014 19:58

Každý desátý člověk má vlastní zkušenost s nákupem vánočních dárků na čerpací stanici, ukázal to předvánoční průzkum, který pro společnost Benzina zpracovala agentura STEM/MARK. Vánoční dárky na poslední chvíli někdy nakoupilo už 63 % Čechů. Třicet procent Čechů s nákupy začne pozdě dokonce každý rok. Průzkum také potvrdil obecně zažitou představu o tom, že ženy přípravy na Vánoce a také nákupy dárků více plánují.

Každý desátý člověk koupil vánoční dárek na čerpací stanici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Vánoční dárky na poslední chvíli pravidelně nakupuje přes 38 % mužů ale jen 23 % žen. Co vlastně pro Čechy znamená nakupovat dárky na poslední chvíli? Podle průzkumu to pro ženy znamená shánět je týden před svátky, zatímco pro muže to je to spíše dva dny před Vánoci a méně. „Určité procento lidí patří k těm, kteří vždy nechávají věci na poslední chvíli, což se pochopitelně promítá i sem. Prokrastinace, tedy výrazná tendence k odkládání povinností bývá příčinou lidské neefektivity, frustrace a pocitu selhání,“ uvádí psycholog a kouč Pavel Mašek. To může souviset i s relativně vysokou cenou za dárek, kterou na poslední chvíli zákazníci v průměru zaplatí. „Lidé na čerpací stanici nejčastěji na poslední chvíli kupují hračky a alkohol. Nejčastěji za ně utratí mezi 1 000 - 1 500 korunami,“ říká provozní ředitel společnosti Benzina Marek Zouvala.

Když lidé nakupují na čerpací stanici vánoční dárek na poslední chvíli, je to nejčastěji dopoledne nebo ráno na Štědrý den. „Existují ale i tací, kteří dárek kupují na čerpací stanici i pár hodin před rozbalováním dárků. Abychom nejen takovým pozdním zákazníkům o Vánocích zpříjemnili návštěvu našich čerpacích stanic, připravili jsme originální vánoční výzdobu. O vánoční náladu nebudou ochuzeni ani fanoušci na našem Facebooku, mohou ve hře s tematikou adventního kalendáře vyhrát desítky cen včetně tabletu,“ dodává Agnieszka Bobrukiewicz, vedoucí odboru marketingu společnosti Benzina.

Dárky na čerpacích stanicích nejčastěji nakupují Středočeši

Zajímavá čísla ukazují výsledky výzkumu také při pohledu do krajů ČR. Ve středočeském kraji má zkušenost s nákupem dárků na čerpací stanici 20 % lidí. To může souviset s nejvyšším počtem čerpacích stanic ze všech krajů ČR v této oblasti.  Ve středních Čechách funguje aktuálně 1161 čerpacích stanic. Oproti tomu v Praze a na Moravě na čerpací stanici dárek koupilo necelých 7 % dotázaných.

Lidé jsou na nabídku nejhustší sítě čerpacích stanic v Evropě zvyklí a vědí, že pokud půjde „do tuhého“, nabídka na oblíbené čerpací stanici bude nejspíš uspokojivá. Aktuální statistická data ministerstva průmyslu i České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) potvrzují, že při započtení okresek a neveřejných čerpacích stanic, potkají řidiči v průměru jednu pumpu na každém osmém kilometru ČR. 7,8 % dotázaných by si přálo, aby byla nabídka vánočního zboží na čerpacích stanicích ještě širší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…