Kdo chce VZP bít...

20.11.2012 9:40

Dnes a denně čteme v novinách, jak VZP špatně hospodaří, jak se řítí do deficitu, jak kvůli ní nebudou nemocnice. Jak to opravdu je?

Kdo chce VZP bít...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Pojistné za pojištěnce, za které je plátcem stát (ve VZP je jich víc než polovina), bylo zvýšeno naposledy v roce 2009. Od té doby činí 723 Kč měsíčně, tedy 8 676 Kč ročně. Přitom průměrné náklady na zdravotní péči u jednoho pojištěnce VZP představují ročně okolo 23 000 Kč, u osob nad 65 let je to víc než dvakrát tolik.

Důsledky celosvětové krize se zákonitě projevují nižšími částkami vybíraného pojistného. Může za to vyšší nezaměstnanost i zmrazení platů. Pokrok v medicíně se ale přes horší ekonomickou situaci nezastavil, a tak se zavádí do běžné praxe robotická chirurgie, biologická léčba a další nové, většinou mnohem dražší léčebné postupy. Proto náklady na zdravotní péči za posledních pět let stouply o víc než 15 %!

Stanovení pojistného je dáno zákonem, takže jeho výši pojišťovny neovlivní. Vybírají ho s 97% úspěšností, což je i ve světě považováno za maximum možného, ale na úhradu veškeré péče to prostě nestačí. Pojišťovny vyčerpaly rezervy z tučných let (které jim mimo jiné tehdy mnozí vyčítali) a nemají kde brát. A do toho ministerstvo nařídilo pojišťovnám další výdaje, které nejsou zakalkulovány ve zdravotně pojistných plánech a většinou dokonce ani nemají oporu v zákonech. Je třeba stabilizovat zdravotní sestry, to za  víc než 1 miliardu. Pak se přihlásí lékaři pod heslem „náš odchod – vaše smrt“ a ministerstvo nařídí pojišťovnám dát na zvýšení jejich platů další dvě miliardy. Donedávna hradila očkovací látky (krom tetanu, vztekliny, TBC a chřipky v domovech důchodců a v LDN) hygienická služba, tedy "stát". Stačila malá změna v zákoně a už to hradí pojišťovny. O co jde?  O další miliardu z veřejného zdravotního pojištění.

To, že Státní ústav pro kontrolu léčiv (zřízený a kontrolovaný ministerstvem) nedokázal provést včas revizi cen léčiv plus není stále možnost provádět elektronické aukce na léky, nás stojí další miliardu ročně.

Důsledky zvýšení DPH u léků a zdravotnických prostředků samo ministerstvo odhaduje na dvě miliardy, dopady zvýšení DPH na ostatní subjekty se promítají do úhrad za zdravotní péči ztrátou jedné miliardy.

Pod tlakem poskytovatelů zdravotní péče změnilo ministerstvo na poslední chvíli tzv. úhradovou vyhlášku, která určuje cenu zdravotní péče. Pro pojišťovny další neplánovaný výdaj ve výši - 2,9 mld.

Celkem 10,9 mld. Kč je částka, o kterou MZ svými rozhodnutími zvýšilo výdaje zdravotních pojišťoven. V době, kdy na ně doléhají důsledky krize v podobě negativních dopadů na výběr pojistného. Žádnou z uvedených položek stát nekompenzoval.

VZP má přibližně 60 % z celkového počtu pojištěnců, ale hradí víc než 70 % nákladů na zdravotní péči. To znamená, že z téměř jedenácti miliard, které ministerstvo nařídilo pojišťovnám zaplatit navíc, uhradí VZP 7,6 mld. Kč!

Za této situace MZ bije na poplach, hrozí VZP nucenou správou, výměnou managementu, zveřejňuje katastrofické scénáře, že propad VZP v roce 2012 může činit až 6 miliard, když nás samo připravilo o 7,6 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…