Klaudiánova nemocnice bude mít nové centrální laboratoře

05.02.2022 20:32 | Tisková zpráva

Klaudiánova nemocnice začala v těchto dnech s budováním centrálních laboratoří. Ty vzniknou sloučením hematologické, biochemické a mikrobiologické laboratoře.

Klaudiánova nemocnice bude mít nové centrální laboratoře
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

V rámci tohoto projektu nemocnice již vybudovala v loňském roce novou krevní banku. Stávající etapa si vyžádá 18 milionů korun bez DPH (4 miliony korun na tuto etapu bude nemocnice čerpat dotaci z REACT-EU). 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Dosud doby sídlily tyto laboratoře odděleně v areálu nemocnice: hematologická laboratoř se nacházela v 1. poschodí pavilonu C, biochemická laboratoř ve druhém poschodí téhož pavilonu. Oddělení klinické mikrobiologie je umístěno ve vzdálené historické budově v Palackého ulici. Stávající prostory jsou již v nevyhovujícím stavu a neodpovídají požadavkům moderních laboratoří. 
 
„Z důvodu zefektivnění provozu laboratoří patří mezi dlouhodobé plány nemocnice jejich sloučení do jednoho pavilonu, kde bude také vybudován centrální příjem vzorků. Proto byl zpracován projekt na rozsáhlé stavební úpravy v pavilonu s laboratořemi, jehož součástí je úprava dispozičního řešení tak, aby do tohoto pavilonu mohlo být přemístěno i oddělení klinické mikrobiologie,“ vysvětlila Helena Kocmanová, zástupce ředitele pro provoz.
 
Ve sloučených laboratořích vznikne centrální příjem materiálu, tím se zjednoduší manipulace se vzorky i zadávání požadovaných vyšetření do laboratorního informačního systému. Transport vzorků bude do tohoto centrálního příjmu zajištěn pomocí potrubní pošty, jejíž vybudování je součástí projektu a bude realizováno během letošního roku. Tím bude zásadně zkrácena doba čekání na laboratorní výsledek, což bude mít zásadní vliv na zvýšení kvality péče o pacienty nemocnice - zejména u pacientů urgentního příjmu a oddělení navazující péče. 
 
Vybavení laboratoře, zejména její biochemické části, novými automatizovanými analytickými systémy umožní navýšení kapacity zpracování sérových vzorků a vydání výsledků v témže dni. Konsolidace tak povede ke zrychlení odezvy laboratoří a rovněž k úspoře nákladů. 
 
Stávající etapa stavebních prací, kdy vzniknou nové prostory pro laboratoře, potrvá šest měsíců. Součástí této investiční akce je též dodávka moderních zdravotnických technologií
„Blízkost všech uvedených laboratoří umožní analytickým pracovníkům laboratoří komplexní pohled na pacienta, možnost doplnění dalších vyšetření či spolupráci s lékaři,“ dodává primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jarmila Obernauerová. 
 
Stávající stavební práce také částečně ovlivňují chod HTO oddělení. Z tohoto důvodu je dočasně upraven a omezen provoz odběrů plné krve a plazmy. Aktuální provoz najdou dárci na webových stránkách nemocnice ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…