Komora daňových poradců ČR: Daňové předpisy se opět komplikují

13.01.2017 22:30

Dnešního dne schválil Parlament změny v daňových předpisech. Komora dlouhodobě kritizuje stav, kdy podstatné a důležité změny jsou schvalovány na poslední chvíli a občané ani podnikatelé nevědí, od kdy budou tyto změny platit.

Komora daňových poradců ČR: Daňové předpisy se opět komplikují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jiří Nesrovnal, člen Prezidia Komory daňových poradců, k tomu říká: „Bohužel musíme konstatovat, že tento trend, kdy jsou důležité změny daňových zákonů schvalovány ne již za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté, stále pokračuje a dále se prohlubuje.  Příkladem je právě schválená novela zákona  o dani z příjmů, která měla původně platit od 1. 1. 2017, ale nakonec byla schválena až nyní, s účinností k 1. 4. 2017.“ Sami zákonodárci uvádějí, že důvodem bylo mimo jiné množství pozměňovacích návrhů, které s předmětem novely vůbec nesouvisí.

Důsledkem nestandardní účinnosti přijaté novely bude velká nejasnost ohledně začátku účinnosti přijatých změn. Ke změnám totiž dochází v průběhu zdaňovacích období některých daní, jako např. daně z příjmů. "Občané a podnikatelé jsou pak do poslední chvíle v nejistotě, které změny a od budou platit," kritizuje tuto praxi Nesrovnal. "Bez pomoci odborníků pak bude velmi obtížné aplikaci této novely v praxi zvládnout," uzavírá Nesrovnal.

Novely daňových předpisů představují komplexní změnu téměř všech daňových předpisů, které jsou podle Komory daňových poradců mnohdy problematické.  Naopak mezi pozitivní změny, které usnadní život podnikatelům a občanům, může být rozšíření možnosti uplatňování daňových odpisů pro mnohé v praxi se zcela běžně vyskytující situace (např. v případě výpůjček či podnájemních vztahů) nebo změny, které vedou k provázanosti daně z příjmů na zákon o obchodních korporacích či změny v oblasti nehmotného majetku. Všechny tyto změny usnadní podnikání a jsou ze strany podnikatelů, ale i občanů, netrpělivě očekávány a Komora je dlouhodobě prosazuje a podporuje. Bohužel z důvodů uvedených výše, budou v mnohých případech muset poplatníci s jejich aplikací ještě rok počkat.

Komora proto vyzývá Ministerstvo financí, ale hlavně politiky, aby nebyly zásadní změny v daňových předpisech přijímány na poslední chvíli a podnikatelé i občané měli dostatek času se na ně připravit. 

O Komoře daňových poradců ČR

Komora daňových poradců České republiky je samosprávnou profesní organizací daňových poradců. Její existence je dána zákonem č. 523/1992 Sb., o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky. Tento zákon upravuje postavení a činnost daňových poradců i činnost samotné Komory. Aktuálně sdružuje 4 659 daňových poradců a eviduje 940 společností vykonávající daňové poradenství.

KDP ČR zejména chrání a prosazuje oprávněné zájmy daňových poradců, vytváří předpoklady pro zvyšování jejich kvalifikace a profesionální úrovně, dohlíží na řádný výkon daňového poradenství a usměrňuje činnost daňových poradců v souladu s právními předpisy. Více naleznete na www.kdpcr.cz.

Komora je členem Confédération Fiscale Européenne. Tato instituce hraje důležitou roli v prosazování zájmů daňových poradců v Evropě a v koordinaci postupů daňových komor ve vztahu k evropskému daňovému právu. Současně C.F.E. provozuje Evropský seznam daňových poradců, který lze nalézt na adrese www.cfe-eutax.org

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…