Komora daňových poradců podporuje pozměňovací návrhy, které zvýší stabilitu daňového prostředí

12.12.2018 9:51

V souvislosti s projednáváním daňového balíčku se objevují mnohé pozměňovací návrhy. Komora podporuje takové, které vedou ke zjednodušení zdanění a zvýšení právní jistoty poplatníků.

Komora daňových poradců podporuje pozměňovací návrhy, které zvýší stabilitu daňového prostředí
Foto: Komora daňových poradců ČR
Popisek: Komora daňových poradců ČR

Mezi takové návrhy patří i zrušení zavedení zákazu zneužití práva jako jednoho z pravidel daňového řízení. „Již v průběhu připomínkového řízení Komora navrhovala vypuštění této výslovné úpravy, která může přinést poplatníkům komplikace a nejistotu,“ říká člen Prezidia Komory daňových poradců, Jiří Nesrovnal. Zákaz zneužití práva již dnes vyplývá z příslušných rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Tato rozhodnutí zároveň stanovují pevné mantinely a především zdůrazňují, že by mělo jít až o ty nejextrémnější situace. „V případě navrhovaného znění by došlo naopak k tomu, že by se tento princip stal základním kamenem daňového řízení a hrozí jeho nadužívání,“ doplňuje Nesrovnal.

Dalším příkladem je navrhovaná povinnost stanovit daňové přiznání formou právního předpisu, tj. formou vyhlášky. I v tomto případě jde o návrh, který je ze strany Komory dlouhodobě prosazován. „Správnost tohoto návrhu mimo jiné opakovaně ve svých daňových nálezech potvrzuje Ústavní soud a Nejvyšší správní soud s tím, že povinnosti daňových subjektů je možné stanovit pouze právním předpisem,“ upozorňuje daňový poradce a vedoucí Sekce správa daní a poplatků, Tomáš Hajdušek.  Jde např. o nálezy Ústavního soudu ve věci elektronické evidence tržeb či kontrolního hlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…