Konec masopustu na ČT art

08.06.2014 18:16

Příběh lásky na pozadí marného boje o zachování odvěkých hodnot. Vrcholné dílo jednoho z nejvýraznějších českých dramatiků Josefa Topola v brilantní inscenaci Národního divadla moravskoslezského uvidíte na ČT art v pondělí 9. června 2014 od 20:20 hodin

Konec masopustu na ČT art
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Činoherní scéna Divadla Jiřího Myrona v Ostravě zařadila tuto hru do svého repertoáru v sezóně 2010/2011. Ojedinělý inscenační počin v režii Janusze Klimszi zaznamenaly kamery ostravského televizního studia. Jakkoliv dnes už oceňovaná Topolova hra není na divadelním repertoáru, čeká ji na začátku příštího týdne její televizní premiéra. Téma kolektivizace a jejího dopadu na osudy celých generací rezonuje v hereckých výkonech Davida Viktory, Lady Bělaškové, Vladimíra Čapky, Františka Večeři, Renáty Klemensové, Veroniky Forejtové a dalších.

Topolův Konec masopustu byl napsán na začátku šedesátých let minulého století. Kritikou je označován za jedno z nejlepších básnických dramat dvacátého století. Vykresluje proměnu charakterů i tradičních vztahů způsobenou transformací venkova. Odraz těchto dějů nachází i v dopadech na přírodu a na vztah člověka k ní. Topol konfrontuje mýtus s realitou, vesnici idylickou a idealizovanou s vesnicí skutečnou, plnou konfliktů, předsudků, temných vášní i pudů. Nic zde není černobílé, téměř každý chybuje a mýlí se. A takové téma má věčnou platnost i pro dnešního diváka.

Česká televize pořizuje každoročně několik záznamů z divadelního dění na severní Moravě a ve Slezsku. Naposledy to byla inscenace autora Tomáše Vůjtka S nadějí, i bez ní, kterou pro televizní obrazovku zaznamenala Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové. V předpremiéře jsme televizní záznam prezentovali nedávno, přímo v autentickém divadelním prostoru Komorní scény Aréna. Její uvedení ve vysílání na programu ČT art budeme včas avizovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká televize

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …