Kovárna VIVA: V baťovském areálu se v sobotu rozezní kovadliny. Odstartuje i 1. ročník Kovářské pětky

24.10.2013 11:15

a sobotu 26. října připravila Kovárna VIVA a.s. v bývalém baťovském areálu pestrý program pro celou rodinu spojený nejen s prohlídkou výrobních provozů, ale také s ukázkami tradičního kovářského řemesla a jeho historie. K vidění bude kování živého koně, výstava zvířat z KovoZOO nebo tovaryšské zkoušky. Součástí akce je i běžecký závod „K5 neboli Kovářská pětka“ bývalým baťovským areálem. Akce probíhá v rámci projektu Dny řemesel Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

Kovárna VIVA: V baťovském areálu se v sobotu rozezní kovadliny. Odstartuje i 1. ročník Kovářské pětky
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Že za kovářským řemeslem dnes už dávno nestojí jenom chlap jak hora v kožené zástěře s velkým kladivem a kovadlinou, se mohou v sobotu 26. října přesvědčit všichni návštěvníci baťovského areálu během dne otevřených dveří v Kovárně VIVA a.s.. V době od 9 do 14 hodin mohou nahlédnout do výroby v 72. a 74. budově, kam se běžně veřejnost nedostane, „Lidé při návštěvě kovárny mohou vidět, co obnáší moderní kovárenství v praxi, ale nabídneme jim i srovnání v podobě ukázek tradičního řemesla“ uvádí Zbyněk Rozsypal předseda představenstva Kovárny VIVA a.s. a doplňuje: „Atraktivní podívanou nejen pro děti bude určitě kutí koně nebo ruční kování našich zaměstnanců, kteří pod vedením uměleckých kovářů Karla Bureše a Jiřího Bati mohou složit tovaryšské zkoušky.“

V areálu průmyslové kovárny bude umístěna také expozice, která nabízí ohlédnutí do historie kovářského řemesla na Zlínsku s až 2000 let starými artefakty. Co všechno se dá při troše šikovnosti vytvořit z nepotřebného kovového šrotu zase ukáže výstava zvířat v životní velikosti z KovoZOO ve Starém Městě.

Během sobotního dopoledne si v bývalém baťovském areálu přijdou ovšem na své i malí a velcí sportovci. Kovárna VIVA se totiž rozhodla uspořádat první ročník závodu v běhu na pět kilometrů „K5“ neboli „Kovářská pětka“. „Zúčastnit se může opravdu každý, kdo má chuť se pobavit a zasportovat si - ženy, muži, děti i smíšené štafety,“ říká Zbyněk Rozsypal. Akce se vedle nadšených amatérských běžců zúčastní i speciální host, mistr Evropy 2013 v cross triatlonu a Mistr ČR v olympijském triatlonu, Jan Čelůstka.

Hlavnímu závodu, který startuje v 10:45 na ulici Vavrečkova před 72. budovou, budou předcházet běhy na kratší tratě (od 100 do 360 metrů) pro děti v různých věkových kategoriích. Registrace na http://viva.formees.cz/f/k5/ nebo emailem na k5@viva.cz, případně na místě před začátkem závodu.

Časový harmonogram dne otevřených dveří

9:00 Otevření 72. a 74. budovy – prohlídka provozů, ukázky moderního kování
9:30 Start dětských kategorií K5
10:00 Tovaryšská zkouška
10:45 Start hlavního závodu K5
12:30 Kutí koně
14:00 Ukončení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…