Kraj Vysočina: Cestovní ruch na Vysočině se bude v roce 2020 točit kolem skla

04.01.2020 17:11

Hlavním tématem roku 2020 pro cestovní ruch na Vysočině bude sklářství.

Kraj Vysočina: Cestovní ruch na Vysočině se bude v roce 2020 točit kolem skla
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Sklářství má na Vysočině dlouhou tradici, naším cílem je představit práci sklářských mistrů i výsledky sklářského řemesla, a to z pohledu slavné minulosti i významné sklářské produkce současné zaměřené na designové a autorské sklo. Nepůjde pouze o výstavy, ale i o kontaktní prezentace v nezvyklých lokacích, nebude chybět nostalgické vzpomínání na tradiční výroby, dny otevřených dveří v zapojených sklárnách nebo tematické zaměření říjnových tradičních Dnů otevřených ateliérů,“ informovala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury a památkové péče Jana Fischerová.

Vysočina  sklářská se tak po několikaměsíčním plánování stala marketingovým tématem roku. Veškeré akce zaštiťuje a propaguje destinační agentura Vysočina Tourism. První informace podá zájemcům v nové publikaci Vysočina sklářská na veletrhu Region Tour v Brně. Krásu skla z Vysočiny včetně živých ukázek jeho výroby budou moci návštěvníci obdivovat na hlavním veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

V Kraji Vysočina proběhne během roku mnoho akcí – výstavy, odborná sympozia, výtvarné dílny, přednášky, dny otevřených dveří sklářských provozů.

S kompletní nabídkou sklářství na Vysočině se mohou zájemci seznámit během měsíční prezentace od 12. dubna do 10. května  v jihlavském obchodním domě CITYPARK. Ta bude termínově „vklíněna“ mezi dvě hlavní výstavy: výstavu  ateliérového skla, současného designu a sklářských prací, kterou bude v době od 21. května do konce srpna nabízet Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a dlouhodobou výstavu na hradě v Ledči nad Sázavou prezentující vývoj sklářství na Vysočině, tu budou moci návštěvníci hradu vidět od začátku června. Obě jsou dílem Muzeí Vysočiny Třebíč a Havlíčkův Brod v rámci projektu I-CULT.

V současné době je kompletován kalendář akcí Vysočiny sklářské, kromě již potvrzených výstav, sympozií, dílen bude kalendář postupně „zahušťován“ dalšími osobními aktivitami osobností uměleckého života regionu.  V současné době je různou měrou zapojena řada sklářských firem, ateliérů a hutí, všechny sbírkotvorné organizace zřizované Krajem Vysočina, dále střední umělecké školy, ale například i soukromé osoby vlastnící kulturní památky na Vysočině. Dílem zdánlivě nesourodé skupiny umělců a firem bude v rámci Vysočiny sklářské vytvořeno unikátní skleněné dílo, které bude umístěno na zámku ve Světlé nad Sázavou a bude připomínat minulost, současnost a nastíní budoucnost regionálního tradičního oboru. „Tato aktivita je velkou výzvou, v tuto chvíli ještě sami nevíme, jaké dílo vznikne, půjde o náročnou, ale originální úlohu pro všechny pozvané partnery,“ uvedla Jana Fischerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…