Kraj Vysočina: Letní turistická sezona byla lepší než ta loňská

12.11.2021 18:47 | Tisková zpráva

Vysočina má za sebou lepší letní turistickou sezonu, než byla ta loňská. Od května do září se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo o pětačtyřicet tisíc hostů víc. Celkově od začátku roku 2021 však návštěvnost poklesla o 5 procent ve srovnání s rokem předchozím.

Kraj Vysočina: Letní turistická sezona byla lepší než ta loňská
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

V hotelech, penzionech, chatách či kempech Vysočiny se během devíti měsíců roku 2021 ubytovalo celkem 355 205 hostů. Je to pětiprocentní meziroční pokles a rozdíl bezmála 19 000 hostů oproti loňsku, říkají data Českého statistického úřadu. I tak je to slušný výsledek, neboť po Středočeském kraji jde o druhý nejnižší úbytek ze všech regionů České republiky. Nejvíce hostů ubylo v Praze (o 31,4 %), více než pětinový pokles počtu návštěvníků zaznamenaly Liberecký a Královéhradecký kraj.

Slabý z pohledu cestovního ruchu byl začátek roku 2021, a to nejen na Vysočině. Restriktivní opatření v souvislosti s pandemií covid-19 dokonce načas uzavřela i hranice mezi jednotlivými okresy v krajích. Počet hostů v prvním čtvrtletí roku 2021 tak byl o šedesát sedm a půl tisíce nižší než v roce 2020. Pak se situace začala zlepšovat a v letní sezoně od května do září Vysočinu navštívilo 341 707 hostů, což je meziročně o 45 084 víc.

Z celkového počtu hostů na Vysočině od začátku roku 2021 jich bylo 330 526 domácích a 24 679 ze zahraničí. Na Vysočině stejně jako v ostatních krajích ČR s výjimkou Prahy a Karlovarského kraje hosté z České republiky dlouhodobě převládají. Ze zahraničních hostů na Vysočině převládali návštěvníci ze Slovenska, po nich Němci, Poláci a početněji zastoupeni byli i tradiční hosté z Nizozemska.

Průměrný počet přenocování na jednoho hosta činil 2,86 a průměrná doba pobytu byla 3,86 dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …