Kraj Vysočina: Nabídka oborů na středních školách dozná změn, výrazně posílí všeobecné vzdělávání

23.07.2023 16:13 | Tisková zpráva

Diskutovat o novém dlouhodobém záměru vzdělávání a vzdělávací soustavy České republiky pro roky 2023–2027, který nyní finalizuje a na podzim předloží vládě ke schválení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, přijel v tomto týdnu na Vysočinu náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Kraj Vysočina: Nabídka oborů na středních školách dozná změn, výrazně posílí všeobecné vzdělávání
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

S radním pro oblast školství Janem Břížďalou probírali zejména nejnovější trendy ve školství a s tím související připravenost Kraje Vysočina posilovat všeobecnou složku vzdělávání na úrovni krajských středních škol. „Tento trend lze rozdělit do dvou směrů, a to jednak navýšení kapacit na gymnáziích a lyceích a pak také u odborných oborů klást při vzdělávání větší důraz na všeobecné znalosti, která povedou ke zvýšení občanských kompetencí žáků. Konkrétně mohu uvést například finanční nebo mediální gramotnost,“ popisuje radní Jan Břížďala s tím, že stále více budoucích středoškoláků odkládá rozhodnutí o budoucím profesním zaměření, což vyplývá z řady průzkumů mezi žáky i jejich rodiči.

Kraj Vysočina pro posílení všeobecného vzdělávání podnikl už řadu kroků a další připravuje. Pro následující školní rok došlo například k navýšení kapacity na jihlavském gymnáziu, v budoucnu se počítá i s využitím maximální kapacity 120 žáků, namísto nynějších 100, na gymnáziu pod Akademií ve Světlé nad Sázavou nebo na gymnáziu v Novém Městě na Moravě u tříd se sportovní přípravou.

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí

„Poslední přijímací zkoušky na střední školy ukázaly, že budoucí středoškoláci mají vedle gymnázií zájem také o odborně zaměřená lycea. Například od září se na Obchodní akademii a Gymnáziu Pelhřimov otevřou hned dvě třídy ekonomického lycea. Zvýšený zájem byl i o technická lycea u stavební průmyslovky v Havlíčkově Brodě a průmyslovky v Třebíči nebo zdravotní lycea v Havlíčkově Brodě a Žďáře nad Sázavou,“ vyjmenovává radní Jan Břížďala.

Nabídku všeobecných oborů vzdělávání výhledově doplní technická lycea u Střední školy průmyslové, technické a automobilní Jihlava a také u žďárské průmyslovky. Pedagogické lyceum vznikne na Střední odborné škole v Novém Městě na Moravě, další ekonomické lyceum se plánuje na Obchodní akademii a Hotelové škole v Třebíči a zdravotní lyceum nabídne i další z krajských zdravotnických škol v Třebíči.

„V oborové nabídce pro budoucí deváťáky bude nově i přírodovědné lyceum, které je už zapsané ve školském rejstříku u Obchodní akademie, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Střední odborné školy služeb a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Jihlava,“ říká radní Břížďala a doplňuje: „Před námi teď stojí úkol, kde najít volné kapacity, aby se nám podařilo posílit všeobecné vzdělávání u středního segmentu školství o 10 až 15 %, a to až na úroveň uvažovaných 50 %, jak je uvedeno v dlouhodobém záměru vzdělávání ČR. Nezbytným krokem je optimalizace sítě oborů na krajských středních školách, kdy se zaměříme jednak na výmaz dlouhodobě neobsazovaných oborů, a pak také na revizi profilů absolventů jednotlivých oborů.“

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky je implementačním dokumentem Strategie 2030+ a stanoví úkoly a cíle, kam bude české školství směřovat v letech 2023 až 2027. Z dlouhodobého záměru ČR bude následně vycházet Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Kraji Vysočina, který bude krajské zastupitelstvo schvalovat na jaře příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…