Kraj Vysočina: Pachové ohradníky kolem frekventovaných silnic přispívají ke snížení nehodovosti

03.03.2019 7:34

Na sledovaných úsecích silnic Kraje Vysočina došlo od roku 2009 k zásadnímu snížení střetů zvěře s dopravními prostředky. „Podle našich statistik jde v tomto období až o 40procentní snížení střetovosti.

Kraj Vysočina: Pachové ohradníky kolem frekventovaných silnic přispívají ke snížení nehodovosti
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Oproti roku 2017 bylo loni evidováno o 19 procent méně dopravních nehod včetně kolizí se zvěří,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský. S ohledem na prokazatelný efekt pachových ohradníků uvolní Kraj Vysočina na jejich obnovu v délce 130 kilometrů 250 tisíc korun.

Po aplikaci pachových ohradníků došlo na ošetřených úsecích silnic ke snížení střetů s vozidlem oproti roku 2009 o 40 %. Oproti roku 2017 se srážky snížily o 19 %. V roce 2018 došlo k navýšení pachových ohradníků o dalších 42,8 km na současných 142,8 km.

Snížení nehod se střetem se zvířetem, okres Třebíč – oproti 2009 o 62 %, oproti 2017 o 45 %
Snížení střetů, okres Žďár nad Sázavou – oproti 2009 o 14 %, oproti 2017 o 9 %
Snížení střetů, okres Havlíčkův Brod – oproti 2009 o 42 %, oproti 2017 o 26 %
Snížení střetů, okres Pelhřimov – oproti 2009 o 53 %, oproti 2017 o 9 %
Snížení střetů, okres Jihlava – oproti 2009 o 18 %, oproti 2017 o 4 %

Pachové ohradníky jsou v současné době považovány za účinný prostředek ke snižování počtu střetů se zvěří. Speciální pěna, do které se nanáší koncentrát, je umístěna ideálně v doporučeném rozmezí podél silnice. Zapáchá jako predátor. Například srnčí zvěř se ošetřenému místu vyhne, zvěř odrazuje od vstupu na označená místa. Nosnou látkou je pěna, která se nanáší na kolíky, keře, nebo stromy, do ní umístěný koncentrát účinkuje zhruba čtvrt roku.

Obnovu pachových ohradníků u vybraných silnic na Vysočině letos podpoří pilotně také prostřednictvím svého programu prevence Fond zábrany škod spravovaného Českou kanceláří pojistitelů. V minulých letech byla realizace tohoto preventivního opatření spolufinancována Nadací Generali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

22:03 Den otevřených dveří v Poslanecké sněmovně

Ve středu 8. května se v Poslanecké sněmovně uskuteční tradiční Den otevřených dveří. U příležitosti…