Kraj Vysočina: Pachové ohradníky ochrání zvěř i motoristy na desítkách kilometrů frekventovaných silnic

27.03.2023 17:56 | Tisková zpráva

Myslivecké spolky na Vysočině letos osadí nebo obnoví pachové ohradníky na 112 km vybraných silnic. Kraj za tímto účelem vyčlenil v rozpočtu 250 tisíc korun.

Kraj Vysočina: Pachové ohradníky ochrání zvěř i motoristy na desítkách kilometrů frekventovaných silnic
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Vysočina hradí nákup speciální pěny a nástřiku, práci a instalaci kůlů, na kterých je pěna nastříkaná, zajišťují myslivci. První preventivní opatření tohoto druhu se v regionu díky kraji a několik let i nadaci pojišťovny Generali objevila už v roce 2010,“ uvedl Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31386 lidí

Podle dostupných informací se od roku 2009 počet střetů aut se zvěří na ošetřených úsecích v rámci regionu snížil o více než 50 procent.

Kůly, jejichž hlavní součástí je hmota s pachem predátora, mají zvěř odrazovat od pohybu v blízkosti silnic. Konkrétní umístění ohradníků je zaznamenáváno do zvláštních map. Jejich aktualizovanou verzi dostává vždy v dubnu i Krajská správa a údržba silnic Kraje Vysočina, aby ohradníkům mohla přizpůsobit pravidelnou údržbu podél silnic.

Kolíky jsou obvykle umísťovány v nepřehledných místech, kde hrozí, že řidič nestihne zabrzdit. Na přehledných rovných úsecích obvykle upozorňuje na pohyb zvěře značka a řidič stihne operativně reagovat. Ohradníky je nutné pravidelně obnovovat stejně jako nástřik, tedy po dvou až třech měsících. Nejvíc ohradníků je aktuálně na Třebíčsku. Úseky napříč regionem byly vybrány na základě počtu nehod se zvěří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…