Kraj Vysočina: Při obnově lesů by mohly pomoci méně známé dřeviny

31.12.2022 9:14 | Tisková zpráva

Stovky kusů vybraných druhově pestrých nepůvodních dřevin budou v následujících dvou letech vysazeny na dvou vybraných lokalitách Vysočiny. „Odborníci z Mendelovy univerzity v Brně budou až do roku 2031 ověřovat jejich vhodnost a vitalitu v podmínkách měnícího se klimatu a narůstajícího nedostatku půdní vláhy. Mezi ověřovanými dřevinami budou figurovat cizokrajné druhy typické například pro Blízký východ nebo Ameriku,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Pavel Hájek.

Kraj Vysočina: Při obnově lesů by mohly pomoci méně známé dřeviny
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Vybrané druhy dřevin se vysadí na lokalitách v blízkosti obcí Otín u Stonařova a Sokolíčko, tedy na majetku Správy městských lesů Jihlava. Celkově by mělo jít o plochu maximálně v hektarech a budou se vytvářet ideálně namíchané směsi. „Vybraných druhů dřevin je celá řada. Sekvojovec obrovský je jedním z druhů navrhovaných týmem brněnské univerzity. Pokusným vysazením by bylo například možné ověřit jeho růstovou dynamiku v současném klimatu v porovnání s dříve vysazenými jedinci. Ověřována bude také vhodnost dřevin, se kterými se dosud nepracovalo vůbec nebo zcela výjimečně,“ doplnil Pavel Hájek. Základními kritérii pro výběr dřevin bude přijatelná produkční schopnost, zvýšená odolnost proti suchu, schopnost vytvářet vhodné porostní směsi s domácími dřevinami, přirozené zmlazování a další.

 

Etapy projektu:

1. etapa: 2022–2024 – výběr, nákup a výsadba jedinců zájmové skupiny dřevin souběžně s následnou péčí o ně, průběžná zpráva s vyhodnocením dosavadních výsledků a doporučením následných činností.

2. etapa: 2025–2028 – následná péče o zájmové jedince a s projektem související porosty (případné vylepšení dřevin), průběžná zpráva s vyhodnocením dosavadních výsledků a doporučením následných činností (vyžínání, dosazování, výchova stromů, případně změny ve složení).

3. etapa: 2029–2031 - následná péče o zájmové jedince a s projektem související porosty, závěrečná zpráva s vyhodnocením výsledků projektu a doporučením následných činností. Pro praxi jde o nejzajímavější část.

Kraj Vysočina uhradí nákup sazebního materiálu a bude koordinátorem aktivit tohoto projektu. Správa městských lesů Jihlava bude pečovat o výsadbu a společně s krajem a Mendelovou univerzitou se bude podílet na vyhotovení průběžné a závěrečné zprávy. Výsledky projektu budou využitelné jak pro kraj samotný, např. při plánování výsadby v parcích, tak především pro lesnickou praxi všech vlastníků lesa, kteří mají zájem přizpůsobit druhovou skladbu lesa probíhající klimatické změně při obnově lesních porostů po kůrovcové kalamitě.

Sekvojovec obrovský (Sequoiadendron giganteum) je největší strom rostoucí na Zemi dorůstající výšky až 80 metrů. Přirozeně se vyskytuje pouze v severní Americe, kde se dožívá i 3 tisíc let. V České republice roste v několika parcích a arboretech, největší, 40 metrů vysoké a 150 let staré sekvojovce je možné vidět v zámeckém parku v Ratměřicích na Benešovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…