Kraj Vysočina: V Kamenici nad Lipou učí méně soběstačné rodiče pečovat o děti i domácnost

26.12.2021 15:44 | Tisková zpráva

Zbrusu novou sociální službu na Vysočině od letošního prosince poskytuje krajská příspěvková organizace Trojlístek – centrum pro děti a rodinu v Kamenici nad Lipou. Jde o tzv. sociální rehabilitaci rodin s cílem podpořit rodiče, rozvíjet jejich samostatnost, nezávislost a soběstačnost, aby se sami bez pomoci okolí dokázali postarat o chod domácnosti a zejména o správný vývoj dětí.

Kraj Vysočina: V Kamenici nad Lipou učí méně soběstačné rodiče pečovat o děti i domácnost
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Služba je poskytována pobytovou formou. Až rok tedy může rodina pobývat v zařízení centra, kde jim budou speciálně proškolení pracovníci pomáhat s cílem začlenit rodinu do běžné společnosti a zbavit ji závislosti na systému sociální péče a podpory. „Rodiče, případně jiná pečující osoba, si budou nacvičovat rodičovské a osobní kompetence, posílí své sebevědomí v každodenní péči o dítě nebo děti, případně o vlastní osobu, naučí se vhodně pečovat o domácnost a udržovat fungující rodinné a mezilidské vztahy, v neposlední řadě se zaměří na efektivní komunikaci s úřady, zvýší svou finanční gramotnost a podpoří pracovní návyky,“ popisuje reálné cíle sociální rehabilitace rodin v Trojlístku – centra pro děti a rodinu v Kamenici nad Lipou vedoucí krajského odboru sociálních věcí Věra Švarcová.

Zatímco v minulosti rodiny končily v hledáčku sociálních pracovníků příslušných městských úřadů, kteří už spíše hasili požár a řešili, jak ochránit ohrožené děti, sociální rehabilitace představuje vhodnou prevenci. Ta v ideálním případě povede k fungující rodině, která už pomoc sociálních pracovníků nebude potřebovat.

Prozatím jsou v centru vyčleněné dva byty, kde může rodina pobývat až jeden rok. Jakmile se naučí všechny potřebné dovednosti, bude připravena fungovat samostatně a bez další podpory sociálních pracovníků. Pomocnou ruku tady najdou rodiče, jejichž péčí je ohrožen vývoj dítěte nebo z důvodu jejich nedostatečných schopností a dovedností hrozí umístění dítěte do péče jiné osoby nebo ústavního zařízení. Služba naopak není určená lidem pouze s nepříznivou sociální situací spojenou se ztrátou bydlení a vylučuje se i podpora rodičů prokazatelně závislých na návykových látkách, kteří odmítají léčbu, nebo trpících infekční chorobou nebo nekompenzovaných duševním onemocněním, kteří zavrhují léčbu nebo jinou odbornou pomoc.

Prozatím jsou v Kamenici nad Lipou dva vhodné byty pro poskytování sociální rehabilitace rodin. Pokud se v praxi novinka osvědčí, v budoucnu by mohly byty přibývat.

Nová služba je výsledkem Transformační strategie Kraje Vysočina realizované v rámci projektu „Aplikace inovativních postupů v rámci sociální ochrany a prevence v Kraji Vysočina, reg. číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_007/0015546“, financováno z OPZ a ze státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…