Kraj Vysočina: V Křižánkách otevřeli nové Komunitní centrum STODOLA

04.07.2021 17:17

V malé obci Křižánky na Novoměstsku otevřeli o víkendu za účasti náměstkyně hejtmana pro regionální rozvoj Hany Hajnové nově zrekonstruované komunitní centrum STODOLA.

Kraj Vysočina: V Křižánkách otevřeli nové Komunitní centrum STODOLA
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

„Věřím, že tento objekt v historickém jádru obce, jehož rekonstrukce se viditelně vydařila, bude plnit svůj účel a přispěje k dalšímu oživení společenských aktivit a k dalšímu rozvoji obce,“ popřála Hana Hajnová místním.

Anketa

Do voleb zbývá sto dní. Kdo podle vás bude příštím premiérem?

hlasovalo: 15066 lidí

Zároveň poukázala na to, že velmi ráda přijala pozvání k návštěvě této obce, která se v různých krajských soutěžích pravidelně umísťuje na předních pozicích. Stejně jako v nedávné soutěži ROK ŽIVOTA v obcích Kraje Vysočina, kde Křižánky získaly první místo v hodnocení odborné poroty.

Slavnostního přestřižení pásky se zhostily děti z místní ZŠ a MŠ, které centrum, jako zástupci nejmladší generace obce, budou také v budoucnu nejvíce využívat. Pro přítomné si děti připravily krátký kulturní program s písničkami.

Rekonstrukce se podařila díky finanční podpoře z Integrovaného regionálního operačního programu. Společenské prostory byly vytvořeny v původní hospodářské budově Panského domu. Šlo o náročnou přestavbu v památkově chráněné nemovitosti. Do prací se zapojili i místní řemeslníci, kterým při slavnostním otevření starosta Jan Sedláček jmenovitě poděkoval.

Součástí programu slavnostního otevření byla i prohlídka dalších projektů, které jsou ve fázi realizace nebo po dokončení. Jedním z nich je i projekt na vybudování tří sociálních bytů s celkovou kapacitou šest lůžek především pro mladé rodiny s nízkými příjmy, které mohou využívat do doby, než se zlepší jejich finanční situace. Další cílovou skupinou pro tento typ bydlení jsou naopak senioři, kteří již nemohou udržovat své domy a jenom s obtížemi se starají sami o sebe. Tito jsou často na sklonku svého života nuceni se odstěhovat z obce, tedy z místa, kde prožili celý svůj život, do pro ně cizích vzdálenějších sídel s domy s pečovatelskou službou. Obec již v minulosti několik sociálních bytů vybudovala, ale zájem stále převyšuje současné možnosti.

Dalším z projektů je Vzdělávací centrum, které bylo vybudováno v nástavbě nad místní prodejnou smíšeného zboží. Budova je vybavena bezbariérovým přístupem. K dispozici jsou dva sály, které je možné v případě potřeby spojit nebo naopak rozdělit pomocí mobilní zástěny. Součástí je vybavená kuchyňka, sociální zařízení a menší počítačová učebna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…