Kraj Vysočina chce obnovit partnerství s italským regionem Friuli Venezia Giulia

30.11.2018 19:23

V letech 2006 až 2010 byl italský region Friuli Venezia Giulia (česky Furlánsko – Julské Benátsko) jedním ze zahraničních partnerů Kraje Vysočina, ale kvůli nízké aktivitě nebyla smlouva o spolupráci v roce 2010 prodloužena.

Kraj Vysočina chce obnovit partnerství s italským regionem Friuli Venezia Giulia
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

To by se však nyní mohlo změnit, protože hejtman Jiří Běhounek i prezident regionu Friuli Venezia Giulia Massimiliano Fedriga, který je ve funkci od dubna letošního roku, vyjádřili snahu toto partnerství oživit. Zintenzivnění vzájemných vztahů obou regionů deklaroval prezident Fedriga při své návštěvě na Vysočině v závěru minulého týdne.

„Italským partnerům nabízíme možnost rozvíjet partnerství v řadě oblastí, vytipovali jsme například oblast školství, sportu, kultury nebo cestovního ruchu. Potenciál vidíme rovněž ve výměně zkušeností v oblasti zdravotnictví nebo paliativní péče,“ nastínil budoucí vztahy s italským regionem hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a doplnil, že nyní už se budou ladit konkrétní kroky spolupráce, tak aby byla pro obě strany zajímavá a přínosná. Prezident regionu Friuli Venezia Giulia Massimiliano Fedriga vyjádřil na Vysočině přání a zároveň představu, aby spolupráce obou regionů byla komplexní a dlouhodobá, ne jen založená na jednorázových akcích nebo vzájemných návštěvách. „S Furlánskem – Julským Benátskem nás váže společná historie i kulturní blízkost v evropském prostoru. Pojítkem může být třeba osobnost geniálního barokního architekta a stavitele italského původu Jana Blažeje Santiniho Aichla nebo propagace památek zapsaných na seznam UNESCO. Na území italského regionu se jich nachází hned pět, u nás pak tři, což je nejvíce ze všech krajů v Česku“ doplnila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Po jednání s vedením kraje navštívila italská delegace město Třebíč. Zde měli možnost prohlédnout si krajskou střední průmyslovou školu, ekotechnické vzdělávací centrum Alternátor, obuvnickou firmu Selva Shoes i třebíčskou chloubu, baziliku sv. Prokopa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…